Skab forudsætninger for flest landbrugs overlevelse

Krakket i Fjordbank Mors viser kun toppen af de dybe økonomiske problemer, som mange landmænd, banker og dermed det danske samfund står i. Der er brug for at skabe langsigtede, håndterbare løsninger

Skab forudsætningerne for flest landbrugs overlevelse

Krakket i Fjordbank Mors viser kun toppen af de dybe økonomiske problemer, som mange landmænd, banker og dermed det danske samfund står i. Der er brug for at skabe langsigtede, håndterbare løsninger, mener Bæredygtigt Landbrug

 

De fleste landmænd, som har været ude i dybe økonomiske problemer, ender næsten altid med at konkludere:

– Det her ønsker jeg ikke, at min værste fjende skal blive udsat for.

At blive trukket gennem hele møllen af fogedsager, banktrusler, dårligt omdømme, den reelle fare for at miste sit livsværk med familiens bolig – og for mange i sidste ende en tvangsauktion – er noget af det tætteste, man som menneske kan komme på et ægte mareridt.

Alt for mange landmandsfamiliers oplevelser med de truende fallitter er dog kun en side af de megastore problemer, som landbrugets gæld på 350 milliarder kroner giver.

– Hele vores kreditsystem er også truet, og det gælder ikke kun det umiddelbare tab, men også forholdet til udenlandske investorer, der ser ud til at miste tillid til os, siger Christian Castenskiold, formand for Bæredygtigt Landbrug.

Han påpeger i den forbindelse, at det ikke kun er landbruget, som tegner sig for problemerne med finansieringen af fast ejendom i Danmark.

– Vi står i en situation, hvor tusindvis af private boligejere også har en alt for stor gæld, siger han.

 

Samfundet behøver landbruget

Dansk landbrug udgør en meget stor videnklynge og bidrager meget betragteligt til velstanden i det danske samfund med sin produktion i form af beskæftigelse og eksport – for ikke at tale om fødevarer til den danske befolkning.

– Det er mange af de driftige landmænd, som har turdet satse på fremtiden, der har problemer med finansieringen blandt andet, når de politiske forhold ændres radikalt.

– Hvis de blot bliver ladt i stikken, er det en boomerang, der kommer tilbage med stor kraft.

– For mange af de brug, der ryger på tvangsauktion, får aldrig den produktion, de havde før.

– Landmandsfamilien er ikke den eneste taber, det er samfundet også, påpeger Christian Castenskiold.

 

 Gå i gang med det samme

Bæredygtigt Landbrug appellerer ikke til, at skatteyderne skal betale gildet.

– Der er mange måder at gribe det her an på, og vi har ingen patentløsninger i ærmerne. Men at ændre på rammevilkårene virker helt forkert på nuværende tidspunkt.

– Men vi opfordrer på det kraftigste til, at politikere, banker, kreditforeninger og andre med indsigt i de aktuelle problemer og mulige løsninger sætter sig sammen for at skabe forudsætningerne for, at flest landbrug bringes helskindede igennem den aktuelle gældskrise.

– Hvis renten blot stiger en smule, forstærkes problemerne dramatisk.

– Inden da bør vi have en plan for, hvordan vi tackler problemerne, lyder opfordringen fra Christian Castenskiold.

Bæredygtigt Landbrug vil meget gerne være en aktiv part i den proces.

Scroll to Top