Dansk produktionsbegrænsning nødvendiggør soja-import

Hvis dansk landbrug fik lov til at gøde markerne i samme omfang som vores nabolande, kunne vi begrænse importen af soja betragteligt.

Mark500_200 

“Debatten i de trykte og elektroniske medier om landbrugets
import af argentinsk soja, er en forsmag på, hvad vi kan vente os,
hvis myndighederne fortsætter med at begrænse og forhindre dansk
fødevareproduktion.”

Det siger dir. Vagn Lundsteen, Bæredygtigt Landbrug.

Vagn Lundsteen tilføjer, at det lave protein indhold i dansk
foderkorn medfører, at der skal importeres ekstra meget protein fra
for eksempel Sydamerika. Protein, som vi ellers selv kunne have
produceret i Danmark, hvis vi fik lov til at bruge samme mængder
kvælstof til vores marker, som man f.eks. må i Tyskland.

Lavt proteinindhold

“Den tyske foderhvede indeholder typisk 13 procent protein, mens
det tilsvarende tal for dansk foderhvede er ni procent. De lave
danske kvælstofnormer forårsaget af 24 års vandmiljøplaner
medfører, at vores foderkorn har et meget lavere proteinindhold end
kornet fra vores naboland.”

Ifølge Vagn Lundsteen er den aktuelle debat, hvor landbruget
bliver kritiseret for importen af soja fra Argentina særdeles
relevant.

Gavner eksport

“De landbrugsprodukter vi producerer i Danmark er blandt verdens
mest miljøskånsomme. Derfor ser vi det som oplagt, at flest mulige
landbrugsprodukter bliver produceret i Danmark. Det skåner sårbare
naturarealer rundt omkring på kloden, sikrer de lokale befolkninger
mod alvorlige sundhedsskader, øger antallet af danske
arbejdspladser og ikke mindst gavner vores eksport, slutter Vagn
Lundsteen.

Danmark importerer årligt over en million tons soja fra
Argentina, som bruges primært til foder til slagtesvin, malkekøer
og æglæggende høns. 

Af Justinus Johannesen, journalist, Bæredygtigt Landbrug,
jujo@baeredygtigtlandbrug.dk

 

Scroll to Top