Peter Pagh: Hvad der kan gå galt, er gået galt

Hvad der kan gå galt, er gået galt – og mere til, det var den kontante udmelding fra professor i EU- og miljø-ret Peter Pagh til Agerskovgruppens møde den 3. juni.

Under overskriften ’Hvor er vi henne nu?’ gav professor i miljø og EU-ret Peter Pagh fra Københavns Universitet en opsummering af vandplanernes retsstilling i 2013, og kritikken var meget kontant.

”Hvad der kan gå galt er gået galt – og mere til”, lød det fra professoren efter han havde givet en gennemgang af vandplanernes tilblivelsesproces igennem siden år 2000, hvor de så dagens lys, men i særdeleshed, hvad der er sket med vandplanerne siden vandplanerne blev kendt ugyldige den 6. december 2012. Og det har været en periode, hvor både miljøministeren og fødevareministeren har sat sig selv og vandplanerne samt randzonelovgivningen i vælten.

Bæredygtigt Landbrug har efter at have søgt agtindsigt hos miljøministeriet, fødevareministeriet og hos EU Kommissionen fået indsigt i en række forhold, som har ført til en kraftig kritik af fødevareministerens rolle omkring den udskældte randzonelov, og overfor tilhørerne på Agerskov Kro fortalte Peter Pagh, at:

”Jeg vil ikke sige, at der var tale om vildledning af Folketinget – men at ingen er forpligtet over evne,” med henvisning til fødevareminister Mette Gjerskovs (S) rolle i forbindelse med randzoneloven.

Peter Pagh var også kritisk over for Ida Auken (SF), der som miljøminister i december 2012 i et åbent samråd i Folketinget tilkendegav, at man skulle ikke tage vandplanerne bogstaveligt. Professoren fremførte, at her skiftede miljøministeren hurtigt holdning, for fra at mene, at vandplanerne kunne genoptages i løbet af foråret 2013, så fik piben en anden lyd, da den fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) præsenterede vandplanerne på Christiansborg den 8. maj.

”Den 8. maj skifter ministeren opfattelse med henvisning til, at vandplanerne tidligst kan vedtages i 2014 og meddelte, at der etableres en dansk finsansieret støtteordning efter de minimis forordningen”, fortalte Peter Pagh med tanke på den støtteordning fødevareministeren den 8. maj præsenterede blot to timer efter miljøministeren præsenterede de nye vandplaner.

Fortsættes…..

Scroll to Top