Slut med fosfor i vaskemaskinen

Da juni blev til juli trådte nye regler i kraft og det er ikke længere tilladt at bruge vaskemidler med fosfor. Hvis du ønsker, at din øvrige husholdning også skal være fosforfri, kan du få hjælp her

Pr. 1. juli 2013 er det ikke længere tilladt at bruge vaskemidler, der indeholder mere fosfor end 0,5 gram pr. standarddosis, altså pr. dosis, der anbefales til en vask.

I praksis betyder det ikke noget for den enkelte forbruger, fordi det er producenterne af vaskemidler, der skal stå for ændringen i de produkter, de sælger. Offentlige danske spildevandsrenseanlæg renser allerede i dag for fosfor, men hører din husstand til de cirka 360.000 som ikke er tilknyttet et renseanlæg, så kan du selv gøre en indsats for vandmiljøet ved at vælge de fosfatfri og miljøvenlige vaske- og rengøringsmidler fra hylden, når du køber ind. 

De nye regler gælder kun for midler, der bruges i vaskemaskinen, mens der er tøj i tromlen. Midler, der bruges, når maskinen er tom, for eksempel afkalkningsmiddel, må stadig gerne indeholde højere dosis af fosfor.

I 2017 træder nye regler for midler til maskinopvask i kraft, men hvis du indtil da ønsker at bruge så lidt fosfor i din husholdning som muligt, kan du følge de råd, miljøingeniør Bettina Simonsen gav baeredygtigtlandbrug.dk, da vi spurgte hende, hvilke miljøvenlige produkter, man som miljøbevidst forbruger bør vælge:

“Det jeg altid holder mig til, og det jeg vejleder om, er at bruge de svanemærkede produkter eller dem, der bærer blomsten, den europæiske mærkning, fordi de er testede og holdt op imod hinanden. De mest skadelige stoffer må slet ikke være i disse produkter. Og de har kigget på de forskellige indholdsstoffer. Men man må gerne have produkter mærket med Svanemærket, der indeholder fosfor. Men de fleste produkter i dag er alligevel uden fosfor allerede, hvis de er mærket med Svanemærket.”

Klik her for at læse mere om Svanemærket

Findes der en hvidliste over, hvilke produkter man bør vælge?

“Der er ikke rigtig en liste over produkter uden fosfor. Det er der ikke lavet, desværre. Så forbrugeren må selv kigge på pakken, og det kan være svært at gennemskue om der er fosfor i eller ej. Det er jo ikke nødvendigvis listet som fosfor, og der kan stå andre forbindelser, der ligner som fosfat og polyarboxyler. Og hvis man ikke ved noget om det, bliver man totalt forvirret. Men som udgangspunkt indeholder de svanemærkede produkter som regel ikke meget fosfor.” 

 

Og hvad med fosfor i andre husholdnings- og rengøringsartikler?”

“Efter vaskepulver er det især opvaskemiddel, som f.eks. i mærket Neophos. Her betyder selve navnet på produktet moderne eller ny fosfor. Så der er masser af fosfor i sådanne vaskemidler til opvaskemaskinen. Der er også fosfor i afkalkere. Den mest almindelige og mest effektive måde at afkalke på, er ved brug af fosforsyre som f.eks. findes i produkter som MinusKalk, og det produkt består næsten kun af ren fosfor. Der anbefaler jeg ikke at bruge de produkter, men i stedet skifte til produkter, der består af eddikesyre eller citronsyre. Man kan jo med fordel benytte mange af de rengøringsråd og -midler, som man brugte i gamle dage. Og hvis man ikke kan lide eddikelugten, så kan man jo bruge eddikesyre eller citronsyre, der ikke lugter så meget.”

Er din husstand tilknyttet et renseanlæg, så renses der allerede i dag for fosfor i spildevandet.

Læs også: Hvidvask med ren samvittighed

Læs også: Fakta om spildevand

 

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk og Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top