Åbent brev til fødevareminister Mette Gjerskov

Landmand Asger Møller Madsen fra Brovst har sendt et åbent brev til fødevareministeren med en invitation til at komme og se hans bedrift og tage en snak om gødningsnormer. Læs brevet her

Kære Mette Gjerskov

Tak for brevet fra din fuldmægtig Dorthe Nielsen. Jeg forstår godt, at I sender et brev til mig, efter mine udtalelser i Effektiv Landbrug om min måde at gøde mine marker, men bare rolig: Jeg er bekendt med de danske gødningsregler og lovgivningen.

Jeg gør, som jeg gør, fordi jeg ikke synes, der kommer gang i tingene. Da Natur- og Landbrugskommissionen kom med sit udspil, stod alle politikere nærmest i kø for at fortælle, hvad de ville gøre, men samtidig sagde blandt andre du, at der vil gå mindst to til tre år, inden nogen af forslagene bliver til virkelighed. Alle de nye tiltag skal først afprøves, inden de kan føres ud i praksis, sagde du.

Den holdning kan jeg altså ikke bruge til noget. Det har dansk landbrug ikke råd til.

Der skal ske noget her og nu, specielt når jeg i samarbejde med nogle gode kolleger har fundet ud af, at vi her på egnen faktisk allerede opfylder regeringens krav til kvælstofudledning i 2027.

Vi har kigget på miljøportalen.dk, hvor alle miljøstyrelsens vandprøver fra mange prøvestationer rundt om i Danmark ligger – blandt andet vores lokale pumpestation Ulvedybets Pumpestation, som har nr. NOR 9. Der er tal for kvælstofudledning helt tilbage til 1994, og disse tal har alle år været lave og viser, at kvælstofudledning aldrig har været et problem i vores område.

Det kan nu undre os, at alle disse prøver, Miljøstyrelsen har taget i mange år, aldrig er blevet brugt eller nævnt i miljødebatten i Danmark.

Det er eksempler som dette, der får mig til at gøre, som jeg gør, men samtidig vil jeg gerne understrege, at jeg ikke kun har til hensigt at gøde efter ligevægtsprincippet, jeg har også til hensigt at bevise, at netop mine marker ikke udleder for meget kvælstof.

Jeg har derfor fornylig indsendt nye prøver fra to hoveddræn på mine marker til analyse for kvælstof og fosfor. Det er to såkaldte ’sorbiceller’. De kan vise, hvad der er foregået i mine dræn i en periode på fire uger.

I fredags fik jeg det sidste nye udstyr fra firmaet Sorbisense til at måle på mine dræn. Det er to prototyper til at montere direkte på drænudløb. Heri monteres to af de såkaldte sorbiceller, der i øvrigt kan måle flowet på drænudløbet – altså hvor mange liter vand, der løber ud fra drænet.

Jeg vil gerne invitere dig til at komme herop og se udstyret. Samtidig kunne jeg vise dig de første prøveresultater, og vi kunne få en snak om miljøregulering i dansk landbrug.

Du er meget velkommen til at tage folk fra enten Fødevareministeriet eller Miljøstyrelsen med dig, så de kan tage prøver af mit drænvand. På den måde får I sikkerhed for, om mit nye udstyr måler rigtigt. 

Skulle det vise sig, at min måde at gøde mine marker på, fører til øget udledning, går jeg selvfølgelig straks tilbage til danske gødningsnormer.

Jeg betragter min måde at gøde mine marker på som et fuldskalaforsøg og synes, det er et forsøg værd, at vi samarbejder om det i stedet for at slås om det i en retssal.

Jeg håber at høre fra dig snarest.

Venlig hilsen

Asger Møller Madsen
Thyvej 23
9460 Brovst
Tlf. 40 23 87 27

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.