Bæredygtigt Landbrug om naturfond: Landbrugsjord skal koste markedsprisen

En ny naturfond er med finansloven en realitet. Fonden skal arbejde for mere og bedre natur i Danmark. Fint, lyder meldingen fra formand Flemming Fuglede – ’men landbrugsjord skal handles til markedsprisen’

Skattelettelser, fremrykning af vækstpakke og ugentlige bade til nationens ældre. Det er blot nogle af de punkter, der har været diskuteret i forbindelse med det kommende års finanslov.

Men det har også været diskuteret, hvordan naturen kan få bedre vilkår, og med finanslovsaftalen mellem regeringen, Venstre og De Konservative er løsningen en ny og pengestærk fond, der skal sikre mere og bedre natur i Danmark.

Hos Bæredygtigt Landbrug hilser formand, Flemming Fuglede Jørgensen, den nye fond velkommen.

”Danske landmænd går ikke imod samfundets ønsker, og hvis man mener, det er nødvendigt at etablere en fond for at bibeholde naturen, så er vi selvfølgelig med på den. Og skal der tages landbrugsjord ud af drift, må fonden jo så købe landbrugsjorden til markedsprisen. Så enkelt er det.”

Med Den Danske Naturfond glæder formanden sig til, at der nu endelig kan komme skub på en ny miljøregulering af landbruget.

”Jeg håber, at man med fonden får lavet nogle miljøtiltag, som reelt kan hjælpe noget. Det man har lavet nu med generelle tiltag, som fx randzoner, er praktisk talt uden værdi. Læg nu de randzoner, hvor det er nødvendigt, i stedet for at lægge dem over det hele. Hvis vi vil have kvalitetsnatur skal det jo ikke være i en randzone, for hvad er en ranzone værd som naturoplevelse, hvis den ligger langs med en kloakgrøft? Intet. Så læg dog naturoplevelsen, hvor folk kan have en fornøjelse af den, ” siger Flemming Fuglede Jørgensen. 

Den nye fond, Den Danske Naturfond, bliver til i treenigt samarbejde mellem staten, Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond.

Fonden vil som start komme til at råde over en samlet kapital på 875 millioner kroner, hvoraf staten stiller 500 millioner kroner til rådighed. Villum Fonden vil tilsvarende yde et bidrag på 250 millioner kroner, mens Aage V. Jensens Naturfond bidrager med 125 millioner kroner.

Glæde over ny fond
Hos miljøminister, Ida Auken (SF), vækker enigheden om etableringen af den nye fond stor glæde.

”Naturfonden er en historisk begivenhed for naturen i Danmark. Den kommer til at skabe flere skove, søer og enge. Til glæde for danskerne, til glæde for naturen og til glæde for kommende generationer, ” siger Ida Auken i dag i en pressemeddelelse.

Fødevareminister Karen Hækkerup (S) er lige som Ida Auken glad for aftalen om etablering af den nye fond.

”Med Den Danske Naturfond tager vi hul på arbejdet med at føre Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger ud i livet, og jeg er meget glad for, at vi allerede nu har leveret på en af de tungeste anbefalinger fra kommissionen. Jeg ser en god mulighed i at hive den mindst frugtbare landbrugsjord ud og gøre den til natur på længere sigt,” siger fødevareminister Karen Hækkerup i samme pressemeddelelse.

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.