Christian Friis Bach (R): Vi skal være stolte af dansk landbrug

Landbruget er et erhverv, der har været med til at forme Danmark, og der er grund til at være stolt af dansk landbrug, mener landbrugsordfører for Radikale, Christian Friis Bach, der mener, at det er på tide at gøre op med Morten Korch-idyllen i befolkningens bevidsthed

For en, der er vokset op på et fritidslandbrug med Herefordkvæg, har en familie, hvor en stor del stadig arbejder i landbrugssektoren og selv driver et landbrug, når han ikke passer jobbet som medlem af Folketinget, kan det være svært at huske på, at det ikke er alle danskere, der kender til det moderne landbrug.

”Jeg kom til at nævne en gummivogn, da jeg gik af som minister, og så gik det op for mig, at det var åbenbart noget, som en stor del af Danmarks befolkning havde glemt, hvad var,” fortæller Christian Friis Bach med et grin til baeredygtigtlandbrug.dk.

Den radikale landbrugsordfører har ikke bare landbruget tæt inde på livet privat og familiært, han har også arbejdet med landbrugspolitik i flere omgange, både som politiker og økonom.

Landbrug fylder i hans liv, og det har det altid gjort. Hans første tanke, når man siger ’landbrug’ til ham er ’familie’.

”Jeg tænker familie, jeg tænker også mig selv. Og jeg tænker et erhverv, som i den grad har været med til at forme Danmark. Det er det, vi har levet af og det er det, vi er bygget på, og det er det, jeg tit har talt om, når jeg har været ude i den store verden,” fortæller han og understreger landbrugets rolle i hans eget liv:

”Landbrug har jo altid fyldt meget hos mig. Jeg har været landbrugselev med 90 malkekøer, og stået op om morgenen og malket. Jeg er vokset op på et fritidslandbrug. Jeg er agronom af uddannelse, og jeg har stadigvæk et lille landbrug og en meget stor del af min familie kommer ud af landbruget og arbejder stadigvæk i og omkring landbrugssektoren, så på den måde ligger det i generne og i blodet og i hænderne, og hvor det ellers ligger henne.”

De bedst uddannede
Christian Friis Bach kender til landbrugsuddannelserne. Ud over erfaringen som landmandssøn og landbrugselev, er han selv uddannet cand.agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole og har siden taget en ph.d. i international økonomi samme sted.

Men det er det brede spektrum af kompetencer, der er nødvendige for at drive et landbrug i dag, der imponerer Christian Friis Bach.

”Danske landmænd er jo nogle af de bedst uddannede mennesker, vi næsten har i landet, synes jeg. De skal kunne det hele. De skal kunne drive en bedrift, de skal kunne køre meget store økonomiske enheder, de skal være handelsfolk og landbrugsfolk og miljøfolk og investeringsfolk, så der er næsten ikke nogen, jeg har mere respekt for, når det gælder deres faglige kunnen og uddannelse, end danske landmænd. De gode driftsledere er hamrende dygtige,” siger Christian Friis Bach.

Ordføreren mener, at det er en stor mangel, at den brede danske befolkning ikke nødvendigvis har den indsigt, at det er et omfattende og krævende job at være landmand i dag.

”Mange tror, at landbruget er et erhverv, der er præget lidt af traditioner og historie og kultur og den slags, og det er jo et meget forkert billede af dansk moderne landbrug. Det er jo en af de mest konkurrencedygtige sektorer, og produktivitetsudviklingen i landbrugssektoren er typisk noget over produktivitetsudviklingen i resten af samfundet. Det er der ikke så mange danskere, der ved, men det viser jo, hvor dygtige danske driftsledere er, og hvor dygtig dansk forskning og udvikling og forædling også er, at vi har kunnet fastholde en så høj produktivitetsudvikling over så mange år.”

Mere Bill Gates end Morten Korch
Danskernes generelle kendskab til landbruget skal ændres og udbygges. De skal simpelthen vide mere om det erhverv, der har været med til at ’forme Danmark’. Vide mere om, hvad det er, landbruget er og gør i dag.

”Jeg synes, landbruget er godt på vej med at tegne et billede af et effektivt erhverv, men det kræver, at man er klar til at stille krav til sig selv og man er klar til at gå foran, når det gælder dyrevelfærd, sundhed, effektivt produktionsformer og gode arbejdspladser, for det er klart, at de store intensive landbrug også er en arbejdsplads, hvor man skal have arbejdsmiljø og kunne få en ordentlig arbejdsdag. Så al den romantik, der ligger omkring et enkeltmandsejet landbrug, hvor man skal malke køerne hele året rundt, er jo romantik i dagens arbejdsmarked, og det bliver vi nødt til at erkende,” siger Friis Bach og påpeger:

”Folk tror, det er Morten Korch, og det er tættere på Bill Gates, vil jeg sige, at være dansk landmand.”

Når det er sagt, skal de danske landmænd også huske at ranke ryggen. Der er masser at være stolt af i det danske landbrugserhverv. Ordføreren kan selvfølgelig se områder, hvor der kan strammes op eller hvor ting kan gøres bedre eller smartere, men han ser et kæmpe potentiale i dansk landbrug.

”Landbrugssektoren i Danmark er noget, vi skal være rigtig stolte af. Det er nogen af de dygtigste mennesker i det her land, der er derude på landbrugene, og hvis de ikke var det, kunne de (bedrifterne, red.) ikke klare sig. Det er det mest benhårde erhverv der næsten findes, og det kræver et enormt bredt sæt af kompetencer, for at kunne være en dygtig driftsleder. Så vi skal være stolte af dansk landbrug, og det vil jeg gerne være med til at fremme, for det er jeg da bestemt.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.