Landboformand: Hvis det her ikke er en ekspropriationssag, hvad er så?

Jørgen Popp Petersen, der er formand for LHN, er en af de landmænd, der er politianmeldt for at overtræde randzoneloven og skal møde i retten snart. For ham at se, er spørgsmålet om randzoner og ekspropriation eller ej den vigtigste sag for landbruget

Povl Blak Bojer og hans søn Christian er anklaget for ikke at overholde randzoneloven. Deres sag havde egentlig fået en retsdato, men blev mandag udsat for anden gang.

Jørgen Popp Petersen, der selv er landmand og desuden formand for den tyske landboforening i Tinglev, LHN (Landwirtschaflicher Hauptverein für Nordschleswig) og selv skal møde i retten omkring randzoner, han ikke har anlagt, havde set frem til retssagen med stor interesse og stor spænding, fortæller han til baeredygtigtlandbrug.dk.

Landboformanden mener, at retssagen handler om det, der er allervigtigst for landbruget: Om Grundloven gælder, om ejendomsretten er ukrænkelig.

”Vi har kæmpet på mange fronter, og der er nogen, der mener, at for eksempel vandplanerne har større økonomisk betydning end randzoner, og det er jeg ikke enig i. Når jeg siger, at det er den vigtigste sag overhovedet, så er det fordi, at hvis politikerne slipper afsted med det her, hvor pokker ligger grænsen så for ekspropriation? Så er retssikkerheden totalt gennemhullet, og det kan få enorme konsekvenser,” forklarer Jørgen Popp Petersen og fortsætter:

”Hvis det her ikke er en ekspropriationssag, behøves myndighederne ikke ekspropriere, når de skal lave cykelsti længere.”

Skal selv i retten

Randzone ikke etableret hos Asger Møller Madsen

Jørgen Popp Petersen er indædt modstander af randzoneloven, og det har han ikke lagt skjul på. Han har offentligt fortalt, at han ikke har anlagt randzoner, hvilket førte til en politianmeldelse og hele tre kontrolbesøg på bedriften, og nu er gårdejeren altså tiltalt for at overtræde randzoneloven.

Derfor skal landboformanden selv i retten, men han har endnu ikke fået nogen dato.

”Jeg tror ikke, der sker noget i vores sag, før det er sket noget i Thisted. Fællesnævneren er, at vi har dyrket vores areal, som vi plejer, og sagens kerne er ejendomsretten,” siger Jørgen Popp Petersen.

Desuden umulig at administrere
Hvis det ikke er nok, at borgernes retssikkerhed er truet af randzoneloven, har Jørgen Popp Petersen et andet argument mod loven i ærmet:

”Jeg slår først og fremmest på det juridiske og det retssikkerhedsmæssige, men efter det argument, kommer det argument, at loven ikke kan administreres. Det er en umulighed at administrere den lov. Du kan se de to meter bræmmer, vi har i dag. Der er jo ingen, der overskrider dem af økonomiske årsager, men det er alligevel den regel, som har flest anmærkninger i krydsoverensstemmelses-systemet,” påpeger Jørgen Popp Petersen, og fortsætter:

”Det er fordi, det er usikkerhed om opmålingerne. Hvis du stiller kontrollører, bønder og embedsmænd op på række, kommer de til et forskelligt resultat med to meter bræmmer, og nu taler vi så om 10 meter. Og nogen skal måske have dispensation, så de skal kun have syv meter og andre skal kun have fem. Men det kan man ikke se på ejendommen. Det må jo være det første spørgsmål, der skal afklares, når man laver en lovgivning: Kan den håndhæves og administreres? Og hvis man ikke kan administrere to meter, hvordan skulle man så kunne administrere 10?”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top