Randzoneloven falder i retten

Der er nu sat dato på, hvornår randzoneloven skal prøves i retten. Det sker den 25. juni i Thisted, og formand i Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, ser nu frem til at få rettens ord for, at randzonerne er et overgreb på danske landmænd

Endnu et samråd om randzoneloven endte den 19. marts igen med at regeringen og den borgerlige opposition stod stejlt på deres synspunkter i forhold til randzoneloven. Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ville have loven fjernet her og nu, imens Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten stod fast på, at randzonerne har en fremtid i det danske landskab.

Samråd 19. marts 2014

Med på samrådet var også Flemming Fuglede Jørgensen, og bestyrelsesformanden i Bæredygtigt Landbrug var meget skuffet over, at regeringen helt afviser at diskutere grundlaget for de omstridte randzoner.

”Jeg er noget forbavset, for at sige det lige ud. Jeg synes godt nok der er alvorligt – det er back to basics. Man løste slet ikke op, hverken fra miljøministerens side eller fra fødevareministerens side. Man kunne godt have prøvet bare at se på de tal, som vi har lagt frem for dem, men man benægter dem faktisk,” lød den skuffede konklusion fra Flemming Fuglede Jørgensen efter randzonesamrådet, hvor Venstre og Liberal Alliance havde anmodet om et svar på, om landbrugets reduktionsmål angående kvælstof i vandmiljøet allerede var nået.

Under samrådet fremlagde oppositionen tal fra DCE, der i notatet ’ Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 – Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande’ fra oktober 2013 påviste, at der fra 2007 til 2012 var sket en reduktion i udledningen af kvælstof til vandmiljøet med 12.000 tons, hvilket er 3.000 tons mere end de 9.000 tons, der er beskrevet i vandmiljøplanerne. Men det tal godtog miljøminister Kirsten Brosbøl ikke. Miljøministeren proklamerede derimod, at målet i Grøn Vækst var en reduktion på 19.000 tons inden 2015, og derfor mente ministeren, at man fortsat var 6.000 tons fra målet.

Retssag om randzoneloven 25. juni i Thisted

Retten i Thisted-skilt

I uge 12 blev det endeligt bekræftet, at den nordjyske landmand Povl Blak Bojer, der står anklaget for at have forbrudt sig mod randzoneloven, skal møde ved retten i Thisted den 25. juni. Randzoneretssagen i Thisted er lige nu den eneste randzonesag, der har fået fastsat en dato, og med de nedslående udmeldinger fra miljø- og fødevareministeren den 19. marts i frisk erindring, sætter Bæredygtigt Landbrugs formand nu sin lid til, at retfærdigheden sker fyldest ved retten i Thisted.

”Vi stopper ikke det her; vi bliver ved. Nu vil vi have rettens ord for, at det her (randzoneloven. red) er et overgreb i mod dansk landbrug. Derfor bliver den 25. juni en mærkedag for os, og vi går selvfølgelig ud fra, at anklagemyndigheden ikke igen prøver på at udsætte sagen, sådan at vi, som borgere i et demokratisk land, kan få lov til at finde ud af, hvad der er ret og vrang i den her sag.”

At randzonesagen den 25. juni i Thisted lige nu er den eneste sag anklagemyndigheden har valgt at køre igennem systemet, mener man hos Bæredygtigt Landbrug skyldes, at spørgsmålet om randzoner er principielt. Foreningen forventer, at sagen vil danne præcedens for alle følgende randzoneretssager; at sagen vil have afgørende betydning for administrationen af randzoneloven hos i tusindvis af danske landmænd og lodsejere, der er berørt af loven.

Randzone ikke etableret hos Asger Møller Madsen

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top