“Hvorfor vil man overhovedet fordoble det økologiske areal?”

Regeringen har sat sig et mål om at fordoble det økologiske areal i 2020 og udover, at man kan diskutere, om det overhovedet kan lade sig gøre, kan direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, ikke se, hvorfor man skulle ønske det

Med fødevareminister Dan Jørgensen (S) i spidsen har regeringen sat sig for at sikre, at det økologiske areal i Danmark er fordoblet i 2020. 

Om det fysisk kan lade sig gøre er en diskussion, som man ikke nødvendigvis bliver enige i. Landbrug & Fødevarers direktør Søren Gade bekendtgjorde i weekenden, at det er muligt, men betingede sig dog, at man ’får skabt en bedre markedsadgang og øget kendskab til de danske økologiske varer ude i verden’.

Hos Bæredygtigt Landbrug er direktør Vagn Lundsteen ikke enig i den udmelding.

”L&F giver fødevareministeren en smashbold til debatten om det her. Han vil fremadrettet kunne henvise til, at landbruget selv siger, at det kan lade sig gøre, fordi man har udsendt en pressemeddelelse med rubrikken ’en fordobling af økologien i 2020 er mulig’. Jeg formoder, at L&F gør regning uden vært. For eksempel melder Thiese Mejeri om faldende leverancer af økologisk mælk, og Berlingske Tidende kunne mandag d. 14. april fortælle, at Arla Foods, Naturmælk og Thiese pr. 1. januar 2015 vil have 25 færre økologiske mælkebønder at hente mælk hos,” påpeger direktøren.

Vagn Lundsteen kan sådan set slet ikke se idéen i overhovedet at diskutere, om det kan lade sig gøre eller ej.

”Jeg synes, diskussionen om, om vi kan fordoble det økologiske areal eller ej, er den forkerte diskussion. Jeg mener, at vi er nødt til at begynde et helt andet sted, nemlig med at finde ud af, om det overhovedet skal være vores mål at fordoble arealet,” siger han og fortsætter:

”Jeg ved godt, at denne regering har besluttet at økologi er af det gode, men jeg savner stadig en ordentlig og saglig debat af, om det nu også er den rette beslutning.”

Hvor er beviserne?
Direktøren er ikke ude på at afskaffe økologien, og han mener, at det skal stå alle frit for at købe økologisk – og drive sit landbrug økologisk. Problemet opstår set med hans øjne, når regeringen insisterer på økologien i institutioner og på plejehjem, uden at have andet belæg end at det er den ideologi man har valgt.

”Der findes ikke en eneste undersøgelse, der viser, at folk, der spiser økologisk er mindre syge, lever længere, har mindre allergi eller astma, mindre sukkersyge, færre tilfælde af cancer eller hjertekarsygdomme, har større fertilitet eller større livskvalitet. Samtidig kan det ifølge opgørelser fra Naturstyrelsen ikke påvises, at en eneste vandboring er sløjfet på grund af landbrugets regelrette brug af sprøjtemidler. Så hvis det ikke handler om sundhed og det ikke handler om at passe på naturen, hvad er så argumentet for økologi?,” spørger Vagn Lundsteen.

Direktøren ved godt, at der findes mennesker, der argumenterer for, at økologien er bedre for dyrevelfærden, men heller ikke det argument bider på ham.

”Der er ingen entydige undersøgelser, der bekræfter, at økologiske husdyr har bedre velfærd end konventionelle. Vi mennesker tror, at vi ved, hvordan dyrene har det bedst, men hvordan måler man, om en udendørs gris har det bedre end en, der står i en varm og tør stald? Dyrevelfærdsargumentet ender hele tiden i noget, vi tror. Ikke noget vi ved. Og udokumenteret tro, uanset om det handler om sundhed, miljø eller dyrevelfærd, mener jeg ikke kan være grundlag for at beslutte, om man skal arbejde for at udvide det økologiske areal eller ej.”

Af Lene Skriver Bak, lsb@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top