Kvægavler om manglende kvælstof: Det koster i hvert tilfælde 100.000 om året

Kvælstof koster, især når det mangler. Men hvor meget koster det egentlig? Kvægavler Peter Dalgaard Juhl har brugt sin morgenpause til at regne på prisen for at mangle kvælstof. Og det er ikke håndører, det drejer sig om

Selvom landmand Peter Dalgaard Juhl fra Haderslev selv dyrker foderkorn og græs, og selvom landmanden i princippet sagtens kunne være selvforsynende med foder til sine jerseykøer, så må han alligevel i byen for at købe ind, når kreaturerne skal have mad.

En ekstra stor regning
For med den stramme, danske kvælstofkurs er det blevet sværere og sværere for Peter Dalgaard Juhl at producere nok protein i det græs og korn, han dyrker til sin besætning på 200 jerseykøer. Derfor skal foderet i højere grad end tidligere suppleres med importeret sojaprotein.  

”Jeg er jo tvunget til at købe ekstra soja, fordi mit græs ikke indeholder den mængde protein, det skal. Og nu sad vi lige og regnede på det her til morgenkaffen, og det er faktisk 50 kilo soja, jeg skal bruge ekstra dagligt, fordi mit foderkorn mangler protein.”

Selvom 50 kilo måske ikke lyder af meget ud af de 800 kilo foder, som de 200 jerseykøer dagligt sætter til livs, så løber prisen for den ekstra soja alligevel op.

”Det koster 150 kroner per dag, så det er noget, der ligner 55.000 kroner om året. Og det er kun i kornet. Men hvad så med alt mit græs, det mangler jo også protein? Alt det ensilage vi mangler, det har jeg ikke regnet på, men det koster i hvert tilfælde lige så meget i græs. Det vil sige, det koster mig minimum 100.000 kroner per år. Penge, som jeg kunne have sparet, hvis jeg selv kunne tilføre nok kvælstof, ” siger Peter Dalgaard Juhl.

Lige til at samle op
Selvom det er stor ekstraregning, Peter Dalgaard Juhl betaler for den manglende kvælstof, så er det ikke kun økonomien, der mærker Peter Dalgaard Juhl. For ham sætter kvælstofmankoen også skår i den faglige stolthed.

”Jeg har jo 60 hektar med græs. Hvis jeg nu kunne nøjes med kun at have 40, så kunne jeg have 20 hektar korn mere. Fordi en ting er, at der er mindre protein i græs, en anden ting, er, at det giver altså også meget mindre. Og det er da irriterende, at det er sådan. Og det er jo bare nogle af de mange forhindringer, der bliver lagt ud for os landmænd.””Det er da frustrerende, når jeg nu gerne vil lave noget ordentlig foder. Det kan jeg ikke, fordi vi ikke kan give planterne det, de har behov for. Proteinet ligger jo lige uden foran døren, lige til at samle op. Det kræver bare mere kvælstof,” siger Peter Dalgaard Juhl, der ser flere fordele ved en ændret gødningsnorm.

Savner bæredygtig regulering
Selvom Peter Dalgaard Juhl på grund af kvælstofnormerne i øjeblikket ikke kan producere højt nok protein i sit korn og græs til at forsyne sine egne køer, så håber han, det en dag igen bliver muligt at gøde optimalt. Det kræver dog en anden miljøregulering.

”Det er fuldstændig hen i hegnet, at sejle alt det soja tværs over Atlanten, bare fordi vi ikke må give vores marker noget at leve af. Det er da hverken grønt eller miljørigtigt.”

Peter Dalggard Juhl

 

Af Tina Krarup, tk@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top