Vaskepladsbekendtgørelsen rammer forbi

Vaskepladsbekendtgørelsen omhandler påfyldning og vask af marksprøjten. Bekendtgørelsen har til formål at hindre spild og dermed begrænse risikoen for mulige punktforureninger i forbindelse med påfyldning og vask af marksprøjten. Vi anerkender behovet for nogle overordnede rammer for bl.a. vask og påfyldning af sprøjter, men reglerne er desværre ikke altid viseligt indrettet ift. virkeligheden. Vaskepladsbekendtgørelsen er

Af Nikolaj Schulz, jurist

Bæredygtigt Landbrug har indsendt høringssvar i forbindelse med ændring af Vaskepladsbekendtgørelsen, der i sin nuværende udformning besværliggør fyldningen af marksprøjter med strenge krav om kontraventiler og vandur på påfyldningsstedet.

Kontraventiler og vandure er ikke sådan lige at tilpasse til tomme-tykke slanger eller rør, der ofte benyttes til at fylde marksprøjten, hvis påfyldingen ikke skal blive en alt for tidskrævende opgave. Men reglerne i Vaskepladsbekendtgørelsen er meget detaljerede på dette punkt, og Bæredygtigt Landbrug har opfordret til, at det skal være lovligt for landmanden at foretage en påfyldning ved brug af store håndholdte slanger eller rør.

Hos Bæredygtigt Landbrug mener vi godt, at landmanden kan finde ud af at styre en slange med rent vand, og vi mener den nuværende bekendtgørelse gør det svært at drive sin bedrift efter godt landmandsskab

Det vil være naturligt, at landmanden har en meget stor vandslange, der på kort tid kan fylde sprøjten. Når en person holder slangen og naturligvis sikrer sig, at slangen ikke kommer i berøring med pesticiderne, så er der ikke behov for hverken kontraventil eller vandur. Der ud over så er det et krav, at kontraventil og vandur skal monteres på tapstedet. Det er ikke nok, at det er monteret på marksprøjten.

Det er utrolig svært at anerkende så dårlige regler i en travl hverdag. Problemet er dog, at manglende kontraventil og vandur ikke alene kan give en bøde, men også kan give et KO-træk.

Læs Bæredygtigt Landbrugs høringssvar her: Høringssvar til Vaskepladsbekendtgørelsen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.