Landmænd kræver fair finansiering

Mindst 25 procent af de danske gårde var ved indgangen til 2015 enten alvorligt insolvente eller har betydelig negativ drift. Hos Bæredygtigt Landbrug mener man, at finansverdenen har et medansvar for at forhindre et økonomisk blodbad i dansk landbrug, og derfor har foreningen samlet en række økonomisk trængte landmænd til et fælles opgør med rentebyrder

Mange danske landbrugsfamilier lider økonomisk og flere kommer til i 2015, hvor dårlige rammevilkår og en lav efterspørgsel på kød på verdensmarkedet har fjernet det økonomiske grundlag fra en lang række landbrugsfamilier, hvoraf mange hver eneste måned sætter i hundredetusindvis af kroner til på at drive gården.

Selvom efterspørgslen på landbrugsprodukter lige nu er lav på grund af blandt andet handelskrisen imellem EU og Rusland, så viser tal fra FNs fødevaresektion FAO, at fremtiden ser lys ud for de fødevareproducerende lande.  Ifølge FAO vil en stigende verdensbefolkning således i 2030 efterspørge 50 procent flere fødevarer, end der produceres i dag.

“I FN vurderer vi, at der i 2030 vil være brug for 50 procent flere fødevarer, hvis vi i fremtiden skal kunne brødføde den stigende verdensbefolkning,” lød det fra Jakob Lundberg, senior information officer i FAO, på Bæredygtigt Landbrugs vækstkonference på Christiansborg i 2013.

Den trængte økonomi i landbruget betyder dog nu og her, at banker og pengeinstitutter står med et stort ansvar for om landbrugsfamilierne kan blive på gårdene igennem krisen, da træk på kassekreditten til over maksimumbeløbet kan være eneste mulighed, hvis der skal være penge til indkøb af foder til grise, høns og køer i de kommende måneder.

Hos Bæredygtigt Landbrug mener administrerende direktør Bjarne Nigaard, at finansverdenen ikke har været sig sit ansvar tilstrækkeligt bevidst, og derfor har foreningen sammenbragt en flok økonomisk trængte landmænd for i samlet flok at gå til realkreditinstitutter og banker for at kræve rimelige vilkår.

Bjarne Nigaard close up TOP

”Der ikke er nok forståelse for og hjælp til familierne fra finansverdenen i den nuværende situation, hvor landbrugsfamilierne har brug for hjælp til at komme igennem krisen. Specielt oplever vores medlemmer et stort pres fra de økonomiske samarbejdspartnere, der kræver højere renter, større bidragssatser og høje provisioner fra de landbrug, der har det allerværst,” siger Bjarne Nigaard og fortsætter:

”Vi vil gerne hjælpe til at sikre landbrugenes overlevelse, og i de tilfælde, hvor en redning ikke er mulig, der vil vi hjælpe landmændene til at få et værdigt ophør med erhvervet,” lyder det fra Bjarne Nigaard.

Sammenhold er vigtigt
Direktøren for Bæredygtigt Landbrug mener, det er nødvendigt med sammenhold, da banker og realkreditinstitutter står alt for stærkt overfor den enkelte landmand, som allerede står med hatten i hånden.

”Kortsigtede løsninger vil kun medføre, at bankerne og realkreditten venter på lidt bedre tider, så de kan “slå til” og plukke de enkelte landbrug ét efter ét. Vi ser mange tilfælde, hvor der i budgettet ikke har været sat penge af til, at landmanden kan udbetale løn til sig selv år efter år, og det er simpelthen ikke værdigt.” 

Bæredygtigt Landbrug samler i løbet af januar gruppen af økonomisk trængte landmænd. Til møderne, der foregår for lukkede døre, vil associate Professor Troels Troelsen CBS og chefrådgiver Svend Jørgen Jensen fra det økonomiske rådgivningsfirma Demetra sammen med en advokat og en revisor fortælle om de kriseramte landmænds muligheder og pligter i forhold til deres økonomiske situation.

Læs også: Økonomiprofessor: Det ser kulsort ud for dansk landbrug

Læs også: Bondefanget af banken

Af Jakob Tilma, jti@baeredygtigtlandbrug.dk

Mark og penge - Tinas billede

Scroll to Top