sejr

Sejr til landmand: Lysåbent areal er landbrugsareal

22. apr 2015 / Af

Det har været en lang og sej kamp for Jørgen Mølhus Jørgensen at få medhold i, at han er berettiget til støtte for sit lysåbne areal på ejendommen i Vrå i Nordjylland. Et areal på to-tre hektar i et skovområde, hvor han hvert år har haft en flok kvier til at gå og græsse. I 2011 besluttede NaturErhvervstyrelsen pludselig, at arealet ikke længere var støtteberettiget, og Jørgen Mølhus Jørgensen mistede derfor sin landbrugsstøtte til det lysåbne areal. 

Med hjælp fra juristerne hos Bæredygtigt Landbrug fik Jørgen Mølhus Jørgensen i marts måned udbetalt sin støtte til arealet for 2014 – og nu har NaturErhvervstyrelsen meddelt i en mail, at de betragter det lysåbne areal som et landbrugsareal. Dermed vil sagen om den manglende støtte for årene 2011-2013 blive genoptaget.

”Det er en kæmpe sejr, at styrelsen nu fuldt ud anerkender, at Jørgen Mølhus Jørgensens lysåbne areal er et landbrugsareal,” siger chefjurist hos Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz, og tilføjer:

”NaturErhvervstyrelsen får det til at se ud, som om de tidligere har anerkendt lysåbne arealer som støtteberettigede. Det er ikke tilfældet. Styrelsen har haft en klokkeklar politik om, at lysåbne arealer ikke kan få støtte. Jeg opfordrer alle de landmænd, som har søgt og er blevet afvist, eller som ikke har søgt, fordi de vidste, at NaturErhvervstyrelsen ville afvise arealer, til at søge om genoptagelse.”

Skår i glæden

Men selv om NaturErhvervstyrelsen nu har givet Jørgen Mølhus Jørgensen medhold i, at hans lysåbne areal er et landbrugsareal, så kommer det til at tage op til seks måneder at få sagen færdigbehandlet. Det fortæller NaturErhvervstyrelsen i en mail til Bæredygtigt Landbrug.

Jørgen Mølhus Jørgensen

Styrelsen skal gennemgå en række luftfotos for at sikre sig, at arealet de tidligere år har været i den beskaffenhed, det skal være for at få udbetalt støtten. Derudover skal styrelsen bruge tid på at genetablere overdragelser af betalingsrettigheder, som det hedder. Alt sammen teknik, som ikke burde ligge Jørgen Mølhus Jørgensen til last, mener Nikolaj Schulz.

”Det er med meget blandede følelser, at jeg får den melding. Jeg synes, det er stærkt urimeligt, og jeg forstår ikke, at man som borger i dette land skal kæmpe så hårdt for de ting, man rent faktisk har ret til. Og når man så får ret, så skal man vente i halve år på at få sine penge. Det er simpelthen så arrogant.”

Ifølge chefjuristen bør NaturErhvervstyrelsen få afsluttet sagen og udbetalt støttekroner til Jørgen Mølhus Jørgensen hurtigst muligt.

”Styrelsen har lavet en fejl, og derfor skal styrelsen så hurtigt som overhovedet muligt få bragt den fejl i orden. Om de så skal sætte to-tre mand på sagen i en uge, det er jeg ligeglad med – de skal rydde op efter sig selv,” siger Nikolaj Schulz.

 Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk