Mens vi venter på NaturErhvervstyrelsen

Onsdag den 19. august meldte NaturErhvervstyrelsen ud, at der i løbet af den følgende dag ville forelægge et kort over de områder i landet, hvor landmændene er sikre på at få dispensation fra tidsfristen for såning af MFO-afgrøder. Men her til eftermiddag er der fortsat ingen, der har set skyggen af det omtalte kort, og

høst-mejetærsker

Solen skinner. Det er helt perfekt vejr at høste i. Alligevel må mange landmænd blive indendørs foran computeren for at vente på en udmelding fra NaturErhvervstyrelsen. En udmelding, som har stor betydning for de landmænd, der endnu ikke er blevet færdige med at høste.

Datoen i dag, den 20. august, er nemlig skæringsdatoen for, hvornår de såkaldte MFO-afgrøder skal være sået. Men vejret har i år artet sig, så rigtig mange landmænd endnu ikke har fået høsten i hus og derfor har mere end svært ved at så MFO-afgrøderne til tiden.

Derfor har NaturErhvervstyrelsen åbnet op for, at landmændene kan få dispensation for tidsfristen – og ifølge NaturErhvervstyrelsen skal det føromtalte kort give landmændene mulighed for at få et overblik over, om de bor i et område, som styrelsen på forhånd vurderer som så hårdt ramt af vejret, at de er sikre på at få dispensation.

Læs artiklen: Landmænd kan søge dispensation for såning af MFO-afgrøder frem til 1. september

Ventetiden er uholdbar

På Bæredygtigt Landbrugs facebookside var der ikke jubel over NaturErhvervstyrelsens dispensationsordning. En frustreret landmand skriver:

”Helt ærligt er jeg så pisse bange for ikke at kunne opfylde kravet at jeg ligger dobbelt areal ud og må give afkald på de frivillige, det oprindelige areal er etableret d. 16/8 da jeg høstede maltbyg med 15 % vand og dermed fradrag for tørring for at etablere MFO til tiden, den anden del bliver etableret d. 20/8. Forkasteligt at vi skal stresse rundt pga. en dum dato som nok kunne rykkes lidt hvis der var vilje til det. God høst til alle.”

Den lange ventetid er et klart problem. Det mener chefjurist i Bæredygtigt Landbrug, Nikolaj Schulz, som undrer sig over, at NaturErhvervstyrelsen ikke er mere på mærkerne i forhold til at få meldt ud til de mange ventende landmænd.

”Det er en gåde, det her. Nu kan landmændene sidde foran deres computere, som var det en fyringsrunde, og vente på at blive prikket på skulderen. Der er stress nok derude – der er ikke brug for ventetid foran computeren,” siger han.

For chefjuristen er der en klar indikation på, at udmeldingen trækker ud, fordi NaturErhvervstyrelsen er i vildrede for at finde ud af, hvordan dispensationsreglerne er skruet sammen.

”Ventetiden skyldes måske, at NaturErhvervstyrelsen ikke rigtig selv har styr på kriterierne, eller at kortet tager sig ud som små uoverskuelige og ubrugelige prikker. Kortværk til tiden eller ej, kriterierne skal meldes ud af NaturErhvervstyrelsen i dag, ellers er dispensationsordningen snart en dårlig joke,” siger Nikolaj Schulz.

Af Cecilie Christensen, cc@baeredygtigtlandbrug.dk

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.