Velkomne pesticider

To studerende ved Københavns Universitet blander sig nu i debatten omkring landbrugets brug af pesticider. De mener ikke, at økologi nødvendigvis er vejen frem, og så efterspørger de langt mere fokus på, hvad konsekvenserne er ved ikke at benytte pesticider i den moderne fødevareproduktion.

tina-krarup1000

Af Marie-Louise Thøgersen, stud. scient. pol. & Iben Krog Rasmussen, stud. scient. pol.

Vi danskere frygter pesticider og fascineres af økologi. Derfor elsker vores politikere også at forbyde pesticider og fremme økologisk produktion. Samtlige danske politiske partier, på nær Liberal Alliance, har en målsætning om at få mere økologisk produktion og forbrug i Danmark. Økologi er blevet partiernes værdipolitik, hvor de promoverer sig selv som nytænkende, ansvarlige og bæredygtige.

En ny omfattende forbrugerundersøgelser viser, at 70 procent af de danskere, der køber økologisk, begrunder deres tilvalg af økologiske varer med, at fødevarerne indeholder markant færre pesticider end konventionelle fødevarer. Spørger man forskere og empirien, er svaret entydigt: Pesticiderne i de konventionelle, danske fødevarer er ikke et problem. Hverken for vores egen sundhed, verdens biodiversitet eller klima. 

Tværtimod vil det være et tab for verdens biodiversitet og klima, hvis landbruget stoppede med at bruge pesticider. Det skyldes, at biodiversiteten på alt opdyrket jord, både konventionelt og økologisk, er på et meget lavt niveau, da alt landbrug er monokultur. Landbrug, der ikke anvender pesticider, har et meget lavere høstudbytte, end landbrug der anvender pesticider. Den mindre intensive dyrkning af allerede opdyrkede arealer nødvendiggør, at man opdyrker mere, ny og ukultiveret jord for at bevare niveauet af den globale fødevareproduktion. Det vil for eksempel kunne gøres ved at fælde regnskov i Asien og Sydamerika. Fældes regnskoven vil klimabelastningen blive større. 

Vi danskere lever kortere i forhold til andre udviklede lande. Det er der mange årsager til, men pesticider er ikke en af dem, netop fordi lovgivningen om pesticider i Danmark er den strammeste i hele verden og alle pesticider, der bliver brugt i dansk og europæisk fødevareproduktion, bliver revurderet hver 5, 7 og 10 år.

Man skal spise 140 tons æbler om dagen, for at opnå en risiko ved at spise konventionelt dyrkede æbler. Til gengæld skal man blot spise to kilo økologisk havregryn for at risikere at blive syg af det. 

Lad os få lidt proportioner ind i debatten. Man dør af at være for meget ude i solen, af at spise for meget fed mad, af at indtage for meget sukker og af at drikke for meget alkohol. Alle de ting vi glædeligt gør, mens vi holder os fra et konventionelt dyrket æble.

Pesticider er ikke perfekte, men pesticider er en genial teknologi, der har reddet millioner og atter millioner af menneskeliv ud af fattigdom og hungersnød. Lad os fremme teknologien i stedet for at fornægte den. Lad os udvikle og forbedre teknologien i landbruget frem for at sætte et romantiseret og urealistisk mål om at drive landbrug med hakke og skovl, som vores oldeforældre gjorde det. Lad os derfor droppe frygten for pesticider og byde dem velkommen. Velkommen i produktionen, i indkøbskurven og i maven.

Klik her for at tage del i debatten omkring fremtidens fødevarer på facebooksiden: Tværfagligt Fødevareforum

(Debatindlægget er tidligere bragt i Weekendavisen den 21. august 2015)

Scroll to Top