Tvungne randzoner er fortid

Torsdag den 21. januar har Miljø- og Fødevareministeriet meddelt, at de tvungne randzoner er fortid.

img_0251

I en pressemeddelelse har Miljø- og Fødevareministeriet torsdag formiddag meddelt, at randzoneloven er fortid. Læs hele pressemeddelelsen herunder.

Folketinget har vedtaget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens lovforslag om at ophæve randzoneloven, så landmænd fremover ikke længere er tvunget til at udlægge randzoner. I stedet kan landmænd frivilligt udlægge randzoner som et middel til at opfylde de grønne krav fra EU.

Folketinget har besluttet at ophæve randzoneloven, så landmænd fremover ikke længere er tvunget til at have ni meter dyrkningsfri zoner omkring vandløb og søer på deres marker.

Randzoner kan stadig udlægges, men det bliver frivilligt for den enkelte landmand, om han vil bruge randzoner eller andre virkemidler for at opfylde en række grønne krav fra EU.

– Med ophævelsen af randzoneloven vil de ca. 25.000 hektar randzoner igen være til landmændenes disposition, hvilket er godt for råvaregrundlaget og erhvervets indtjening. Vi ved, at randzonerne ikke er lige effektive alle steder, så derfor er det sund fornuft, at landmænd fremover frivilligt kan udlægge randzoner, hvor det giver mening på den enkelte bedrift – eller vælge andre virkemidler for at leve op til miljøkravene, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

En del af Fødevare- og Landbrugspakken
Ophævelsen af de tvungne randzoner er en del af den Fødevare- og Landbrugspakke, som regeringen sammen med blå blok vedtog før jul.

Et centralt element i pakken har været at afskaffe den generelle miljøregulering, hvor alle landmænd er underlagt samme miljøregler uden hensyn til den enkelte bedrift. I løbet af en årrække skal der i stedet indføres en målrettet regulering, hvor den enkelte landmand bliver reguleret efter, hvor meget der udledes til miljøet.

– Netop tvungne randzoner er et klokkeklart eksempel på den generelle miljøregulering, som regeringen vil væk fra. Vi skal ikke tvinge regler igennem alle steder i landet, hvis det kun giver mening nogle steder. Fremover vil vi derfor koncentrere miljøindsatserne der, hvor behovet er. Det er udtryk for en moderne og intelligent miljøregulering, siger Eva Kjer Hansen.

Den samlede Fødevare- og Landbrugspakke betyder, at der bliver et grønt plus til miljøet. Pakken bidrager således til, at kvælstofudledningen vil blive reduceret med over 7.000 tons i 2021, og der er derfor taget hånd om den merudledning, som ophævelsen af randzoneloven medfører.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top