Se fremad – men husk fundamentet

Landbrugets nuværende gældskrise har rødder i den måde, EU-reglerne er implementeret på i Danmark

peter-rosendal

Af Peter Rosendal, næstformand i Bæredygtigt Landbrug

Bestyrelsesmedlem i L&F Christian Lund opfordrer i weekendens Effektivt Landbrug til at se fremad.

Han skoser en sur pessimisme og nægter at se egne svigt i øjnene. Ak ja, hvor er det let bare at glemme fortidens synder og se lalleglad fremad.

Vi ser også fremad i Bæredygtigt Landbrug (BL), men vi ved, at vi må stå på fortidens fundament. Det er revnerne i det fundament, vores bestyrelsesmedlem Alfred Olesen gjorde så godt rede for i Effektivt Landbrug, og som Christian Lund nægter at se i øjnene. Det kan heller ikke være særlig rart for et L&F-medlem.

I BL ved vi, at vi bliver nødt til først at udrede fortidens synder og få gjort op med årtiers misregimente af EU-reglerne – før vi kan komme ud af den ulykkelige situation, L&F har været med til at bringe dansk landbrug i.

Det var Alfreds Olesens budskab, og det er det, Christian Lund ikke vil forholde sig til. Landbrugets nuværende gældskrise har jo rødder i den måde, EU-reglerne er implementeret på i Danmark. De reducerede gødningsnormer har kostet mellem 2.000 og 3.000 kr. pr. ha – eller nu beregnet af IFRO til mellem 1,3 og 1,8 mia. kr. om året. Det er penge, landbrugserhvervet kunne have nydt godt af – og som L&F for lang tid siden burde have kæmpet for. Følgerne af den fejlagtige implementering er endnu værre, blandt andet fordi harmonikravet blev skærpet og værdien af landbrugsjorden blev reduceret som en direkte følge af fejlimplementeringen.

Hvis ikke der bliver gjort op med disse forhold, så de bliver rettet, og en fejlimplementering ikke sker igen, vil landbruget fortsat have alvorlige revner i det levedygtige fundament. Det nytter ikke at sætte sig veltilfreds ned på et vaklende fundament og bare se fremad. Nej, fundamentet skal repareres, og så skal der arbejdes for landbrugets bæredygtige fremtid. Det er det, vi arbejder på i Bæredygtigt Landbrug.

Scroll to Top