Landmand ligeglad med klage fra DN

Dansk Naturfredningsforening har tænkt sig at klage over Jammerbugt Kommunes afgørelse i sagen om en historisk husdyrgodkendelse. Men landmanden står fast.

bjarne-soeborg

”Jeg er ikke bange for Dansk Naturfredningsforening, de klager jo over alt. Der skal mere til at skræmme mig”, siger landmand Bjarne Søborg.

Han fik i sidste uge en sejr i en historisk husdyrgodkendelse i Jammerbugt Kommune, hvor konkrete målinger for første gang nogensinde blev lagt til grund i stedet for modelberegninger. Det fik Thyge Nygaard fra Dansk Naturfredningsforening (DN) til offentligt at udtale, at DN vil klage over afgørelsen. Det får dog ikke Bjarne Søborg til at frygte, at han kan komme i klemme.

”Jeg har tænkt mig at bruge godkendelsen. Det hele er fuldt dokumenteret, og det bliver svært for kritikerne stoppe det. Min konsulent er allerede i gang med at rette vores planer til,” siger Bjarne Søborg.

Gennem tre år er en del af Bjarne Søborgs jord blevet målt en gang i timen, og resultatet viste, at modelberegningerne ramte helt galt. De viste en gennemsnitsudvaskning på bedriften på 63,3 kilo N (kvælstof) per hektar per år. Til sammenligning viste målingerne en gennemsnitsudvaskning på 10,36 kilo N per hektar per år.

”Hvis der er mange lignende tilfælde rundt om i Danmark, så er de landmænd blevet presset hårdt i mange år. Hvis man tænker det igennem, så burde de måske få erstatning for så skrap en regulering, for så er miljøgodkendelserne jo helt ved siden af”, siger Bjarne Søborg.

Han håber, at målinger bliver standarden fremover, når det gælder husdyrgodkendelser.

”Hvis vi får bredt det her ud på alle marker i Danmark, så har vi gode muligheder i fremtiden”, siger Bjarne Søborg med tanke på de økonomiske konsekvenser, det kan have for en række landmænd.

Han kommer selv til at kunne bruge mere gødning, og det vil få en positiv økonomisk effekt på hans bedrift. Han frygter ikke, Thyge Nygaards trusler om, at han og hans rådgivere kan komme til at hænge på en regning for at have udledt kvælstof i forhold til den nye husdyrgodkendelse.

”Min rådgiver siger, at det behøver jeg ikke at være nervøs over. Der er ikke noget at komme efter her. Det er jo det fine ved det her – der er målinger”.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top