Pesticidforbud gør os alle sammen fattigere

Der er ingen grund til, at Sønderborg Kommune truer med sprøjteforbud, lyder det fra lokal landmand

landskab-hvede-juli-16-1

Af Lars Staugaard Bertram, landmand, ”Vesterskov”, Snogbæk Nederby 26, 6400 Sønderborg

At Sønderborg Kommune med nye indsatsplaner lægger op til et sprøjteforbud for os landmænd – for en sikkerheds skyld – er usagligt og virkelighedsfjernt.

Vi ønsker alle rent drikkevand. Men som byrådsmedlem Inger Plauborg var inde på i JydskeVestkysten forleden, ønsker kommunen tilsyneladende slet ikke at diskutere fakta.

De pesticider, der benyttes af landbruget, er så gennemafprøvet og dokumenteret af Miljøstyrelsen, at de ikke kan havne i grundvandet. Ingen af landbrugets sprøjtemidler har lukket vandboringer ude på landet – hvorimod der er problemer inde under byerne, hvor det offentlige har brugt alt for store mængder. Hvis et sprøjtemiddel endelig udgør en trussel, er Miljøstyrelsen forpligtet til at tilbagekalde midlet. Der er altså ingen grund til, at Sønderborg Kommune skal lave en ekstra beskyttelse.

Vi ved fra vores interesseorganisation, Bæredygtigt Landbrug, at korrekt og regelret anvendelse af lovlige og godkendte pesticider er en logisk og integreret del af moderne og bæredygtig landbrugsproduktion, der sætter både klima og rent drikkevand i højsædet. Derfor er Bæredygtigt Landbrug klar til at hjælpe os – også i en eventuel juridisk kamp.

Omkostningerne af kommunens tiltag vil være, at bedrifter må lukke – og arbejdspladser på slagterier, i foderstofvirksomheder, hos vognmænd samt mekanikere og så videre går tabt for evigt. Vi bliver alle sammen fattigere.

Inden NaturErhvervstyrelsen får etableret sig her i Sønderborg Kommune, må de formentlig lukke igen og blive naturplejere – for der er snart ingen landmænd tilbage til at passe naturen og grundvandet.

Scroll to Top