Økologi må ikke blive en gavebod

Klaus Aage Bengtson fra Gandrup finder det grotesk, hvis landboforeninger foreslår hobbylandmænd at omlægge til økologi for at få lidt ekstra lommepenge ned i foret

klaus-aage-bengtson2

Støtten til økologisk landbrug bør fjernes nu!

Det mener Klaus Aage Bengtson, som er medlem af Bæredygtigt Landbrug og selv driver økologisk planteavl med godt 800 hektar på sine gårde i Nordjylland. Han påpeger, at støtten ikke blot skævvrider kårene mellem de konventionelle og økologiske landmænd. Nej, nu er det gået så galt, at han ser en ny tendens til, at landboforeninger anbefaler hobbylandmænd økologisk omlægning udelukkende for at forbedre regnskaberne.

Hør Klaus Aage Bengtson fortælle om polemikken i denne video:

 

Please accept statistikker, markedsføring cookies to watch this video.

Han omlagde selv bedriften til økologi for seks år siden for at kunne tjene flere penge på sine afgrøder. Støtten har han aldrig bedt om eller haft behov for – så ville han hellere helt lade være:

“Mange bliver økologer for at score de ekstra støttekroner, men jeg synes jo, at jeg har bevist, at det er muligt at tjene sine egne penge ved økologi, hvis du altså gør det rigtigt”, fortæller Klaus Aage Bengtson.

Økologisk omlægning skal give output

Interessen for at omlægge til økologi har aldrig været større, det kan Miljø- og Fødevareministeriet slå fast med hele 1.030 ansøgere bare i år. Klaus Aage Bengtson håber, at ansøgerne har samme ambitioner som ham om at ville økologien og ikke bare malke staten for penge.

Senest er 513 konventionelle landmænd blevet godkendt til økologisk omlægning med et areal på 41.000 hektar, og de få hektar, mener landmanden, skriger til himlen:

“Det vidner jo om, at det er landboforeningerne rundt omkring, der foreslår de små hobbylandmænd med to til tre hektar at omlægge til økologi, så de kan få støttekroner til foreningen og beskæftige medarbejderne,” forklarer Bengtson med himmelvendte øjne.

Landmanden mener, at de på den måde udelukkende høster fortjeneste uden, at der reelt set kommer et økologisk output, der glæder andre. Og det allerværste er, at den støtte kunne være brugt bedre til de landmænd, som netop prøver at opretholde et levebrød:

“Vi skal ikke give støtte til hobbylandmænd, det fører jo ikke til noget, hvis det er en hobby, må de selv finansiere det”.

Læs mere om Klaus Aages holdninger til økologi og støtte

Fakta om tilskud til økologisk landbrug

Miljø- og Fødevareministeriet har afsat 2,4 milliarder kroner til økologi fra 2009 til 2015.

  • Omlægningstillæg: 1200 kr. pr. ha pr. år (de første 2 år efter omlægning)
  • Basistilskud: 870 kr. pr. ha pr. år
  • Frugt/bærtillæg: 4000 kr. pr. ha pr. år
  • Tillæg for reduceret kvælstoftilførsel: 500 kr. pr. ha pr. år

    Kilde: Miljø- og Fødevarestyrelsen

Af Ditte Birkebæk, dib@baeredygtigtlandbrug.dk

 

Scroll to Top