Medier bakker BL-formand op: CBS-rapport kræver politisk handling

Aviser dagen efter analyse om dansk landbrugs situation: Rammevilkår har skabt en ond cirkel

landskab-rug-juli-16

Tirsdag præsenterede Troels Troelsen, associeret professor og økonom ved Copenhagen Business School, sin længe ventede afhandling, der kortlægger de urimelige dyrknings- og rammevilkår for dansk landbrug.

En analyse, som Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen til Effektivt Landbrug kalder for ”befriende”, hvortil han forklarer, at den endelig giver landbruget et redskab til at åbne øjnene hos politikerne for erhvervets dårlige vilkår. De øvrige landbrugsmedier har også brugt masser af plads på at fortælle om BL’s holdning.

Avisen Nordjyske kalder de nye tal for ”ammunition” til landbrugets kamp for bedre rammevilkår, som i årevis har forringet konkurrenceevnen markant i forhold til nærområder som f.eks. Nordtyskland og Sydsverige. ”Dyr bankfinansiering som en følge af manglende driftsindtægter har sammen med de forringede rammevilkår skabt en ond cirkel for alt for mange landbrug og de mange følgeindustrier,” skriver Nordjyske, der fremhæver, at meromkostningerne i forhold til andre lande løber op i hele seks milliarder kr.

Nuværende vilkår koster mange tusinde arbejdspladser

De enorme beløb kan få fatale konsekvenser for dansk landbrug. Formand for LandboNord, Niels Salling, udtrykker til avisen især sin bekymring for de 170.000 arbejdspladser, som beskæftiges i fødevaresektoren og efterlyser i tråd med BL’s formand politisk handling: ”Politikerne må tage stilling til, om vi på længere sigt skal have et landbrugserhverv”.

Samme opbakning finder man i lederen hos Effektivt Landbrug, der kalder CBS-rapporten for dokumentation for at ”sadle helt om” til nye rammevilkår, der er anstændige for landbruget. Endvidere giver den nye forskning avisen grobund for at kalde holdningerne fra fortalerne for de nuværende forhold for noget sludder: ”Landmænd i Sydsverige og Nordtyskland, som forskerne sammenligner os med, har langt hen ad vejen sammenlignelige vilkår og et omkringliggende vandmiljø, der minder om det danske”. Derfor pointerer Effektivt Landbrug, at Christiansborg bør indse, at det er på tide at få samme politiske fordele som vore nabolande.

Rapporten må ikke gå i glemmebogen

Effektivt Landbrug påpeger dog, at den nye dokumenterede viden kan ende i en såkaldt blindgyde for dansk landbrug, hvis næste generations vandplaner puster til ilden om yderligere reduktioner af kvælstofforbruget.

Forfatteren af CBS-afhandlingen, Troels Troelsen, påpeger endvidere til Effektivt Landbrug, at han ikke tager stilling til politik, men til de dokumenterede forskelle i rammevilkår, som ødelægger konkurrenceevnen og dermed er en kæmpe trussel for dansk landbrug og over 150.000 arbejdspladser herhjemme.

Flemming Fuglede Jørgensen står altså ikke alene med sit opråb til politikerne. Den nye forskning fra CBS vil forhåbentlig medvirke til at få sat skub i handlingen bag de tykke mure på Christiansborg.

Af Ditte Birkebæk, dib@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top