Derfor bliver de 10 store svinefarme heldigvis aldrig til noget

Det vil være tåbeligt på den måde at øge udbuddet i Danmark med 1,6 millioner slagtesvin, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs direktør

hans3

Af Hans Aarestrup, direktør for Bæredygtigt Landbrug

DR har opsnuset et forslag til, hvordan Landbrugets Redningsfond skal bruge de 2 milliarder, de forventer at kunne skrabe sammen: Der skal bygges 10 store svinefarme, som kan producere tilsammen 1,6 millioner svin. 

Hvis man kan garantere en merpris på 2 til 2,5 kr., behøver man ikke bekymre sig om at få grise nok til slagterierne, som jo er det helt åbenlyse formål med øvelsen. Så vil de 12 millioner, der i dag eksporteres som 30 kg’s, blive fedet i Danmark.

Den ekstra afregning tager afsæt i, at grisene er opvokset uden brug af antibiotika. Man har derfor sikkert planer om at optimere de nye staldanlæg i forhold til smittebeskyttelse etc. Men det har man jo også gjort i mange af de bestående anlæg, og mange af de resterende vil kunne opgraderes, og kunne gøre sig fortjent til den højere afregning.

Det vil være helt tåbeligt at øge udbuddet i Danmark med 1,6 millioner slagtesvin i en situation, hvor markedet er ved at finde balance i priserne. Det, der kan redde de nuværende landbrug, er at udbuddet bliver mindre, så deres priser stiger.

Øvelsen må i første omgang være tænkt som et forsøg på at redde arbejdspladser på slagterierne, og netop slagterierne sidder med nøglen til, om projektet bliver til noget. En garanteret merpris på over 2 kr., som der åbenbart skal til for at skabe rentabilitet i projektet – det er jeg sikker på, at slagterierne hverken kan eller vil garantere, og derfor bliver projektet aldrig realiseret. Heldigvis.

Læs nyheden om svinefarms-forslaget her: 

Svinefarms-nyheden

 

Scroll to Top