Landbrugs-produktion skal fordobles på 40 år

Seniorrådgiver fra Københavns Universitet afviser, at økologi kan løse stor global udfordring

henning-otte-hansen

Med næsten 10 milliarder mennesker på kloden midt i dette århundrede er fødevare-produktion uden tvivl en af verdens største fremtids-udfordringer. Netop derfor er det naivt at forestille sig, at økologisk landbrugsproduktion er en holdbar løsning på de udfordringer. 

“Vi skal kunne fordoble landbrugs-produktionen på 40 år. Landbrugs-arealerne udvides ikke, så vi behøver stigende høstudbytter, bedre mælkeydelser, mere effektiv produktivitet, osv.”, fortalte seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet, da han forleden talte på konferencen Feeding the Future på Vestermølle ved Skanderborg.

Her havde en række danske og udenlandske fagfolk samt politikere sat hinanden stævne for at drøfte klodens behov for flere fødevarer. Konferencen var arrangeret af Landhusholdningsselskabet og Yara Danmark.

“Der er væsentligt mindre udbytter på økologi. Cirka 20 procent på verdensplan og omkring 30 procent i Danmark”, lød det fra Henning Otte Hansen – og seniorrådgiveren supplerede:

“Alt andet lige er mere økologisk landbrugsproduktion lig med et manglende bidrag til øget produktion i de kommende år”.

Andre talere på Feeding the Future-konferencen i Skanderborg var bl.a. Steen Gade, tidligere direktør for Miljøstyrelsen og folketingsmedlem for SF. Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet. Direktør Asbjørn Børsting fra Crop Innovation Denmark. Seniorforsker Uffe Jørgensen fra Aarhus Universitet. Samt nordmanden Arne Cartridge, som er global strategirådgiver i Yara International.

Også sydafrikanske Theo de Jager – præsident for den afrikanske landbrugsorganisation, PAFO – og canadiske Owen Roberts, leder af Verdenssammenslutningen af Landbrugs- og Fødevarejournalister, talte på konferencen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top