Kræftens Bekæmpelse: Konventionelt produceret frugt og grønt er sundt

Det er gætteri, om økologi er sundere, så det er bare med at sætte tænderne i det konventionelt dyrkede grønne – og det økologiske

æble-til-hjemmeside

Der er ingen tvivl hos Kræftens Bekæmpelse:

Frugt og grønt er sundt.

Og det betyder ikke noget, om det er konventionelle eller økologiske produkter.

”De mange, mange forskningsprojekter, der har fundet, at personer, der spiser mange grøntsager, frugt og fuldkorn, lever længere og sundere, har helt overvejende set på personer, der har spist konventionelt dyrkede produkter – det vil sige inklusiv de bekæmpelsesmidler, vi er bekymrede for. Vi er altså ikke i tvivl om, at grøntsager, frugt og fuldkorn, der er dyrket konventionelt, er sundt! Om økologisk producerede produkter er endnu sundere, kan vi kun gætte på,” siger Anja Olsen og Johnni Hansen, seniorforskere i Kræftens Bekæmpelse.

”Der bruges enorme mængder af tid og penge på at finde ud af og forklare, hvad der er sundest at spise. De mange råd er ofte ikke videnskabeligt underbyggede og ofte påvirket af personlige holdninger,” forklarer de.

Kostfibrene er det vigtigste

De tilføjer, at frugt og grønt er sundt og hjælper mod kræft. En meget vigtig del af forklaringen ligger i, at særligt fuldkorn og grove grøntsager er rige på kostfibre. Kostfibre er vigtige for tarmen, for kroppens regulering af blodsukker og for blodets indhold af kolesterol. Kostfibrene fungerer også som ’føde’ for tyktarmens bakterier og er grundlaget for, at der i tarmen bliver dannet stoffer, der vurderes til at hjælpe kroppen i dens forsvar mod kræft. Grøntsager, frugt og fuldkorn er også særdeles gode kilder til de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Forskerne skriver endvidere, at argumenterne for økologisk producerede grøntsager, frugt og korn typisk er, at de økologiske produkter indeholder færre uønskede ’tilsatte’ kemiske stoffer samt, at indholdet af vitaminer og andre sunde stoffer måske er højere. Det sidste argument mener de ikke, er relevant for vurdering af den sundhedsmæssige værdi. Hvis man spiser grøntsager, frugt og fuldkorn i de mængder, som sundhedsmyndighederne anbefaler, vil man rigeligt få dækket sit behov for vitaminer og mineraler, og det er dermed ikke vigtigt, om indholdet er lidt højere i det enkelte æble.

Ligestilling, tak!

Hos Bæredygtigt Landbrug vækker budskabet fra Kræftens Bekæmpelse glæde.

”Det er jo en bekræftelse på det, som vi hele tiden har sagt: Danske landbrugsprodukter er generelt sunde,” siger direktør Hans Aarestrup og fortsætter:

”Det kan nogle gange lyde som om, at vi i BL har noget mod økologi, men det har vi ikke. Det er bare det, at konventionelle landbrug i Danmark bliver svinet til, og samtidig får økologerne betydeligt mere i tilskud, selvom deres produkter ikke er sundere. Vi ønsker blot, at det bliver stillet lige.”

Ingen bør være bekymrede for at spise frugt

Forskerne hos Kræftens Bekæmpelse fortæller, at der endnu ikke findes væsentlig forskning, der kan fortælle os, at personer, der spiser økologisk, er ’sundere’. Måske fordi den almindelige forbruger bliver udsat for så små mængder af de ’skadelige stoffer’, at det ikke spiller nogen væsentlig rolle for kræftudvikling. Men det kan også skyldes, at den hidtidige forskning ikke har været tilstrækkelig god til at finde de påvirkninger, der rent faktisk er.

Kræftens Bekæmpelse udelukker altså ikke, at der kan komme ny viden. Men organisationen mener ikke, at man kan handle på viden, vi ikke har. Derfor er deres anbefaling, at man lader grøntsager, frugt og fuldkorn udgøre en stor del af den daglige kost, uanset om man vælger økologisk eller konventionelt producerede produkter.

”Helt grundlæggende ønsker vi ikke at gøre nogen bekymrede for at spise nogen former for grønt, frugt eller fuldkorn – fordi vi VED, at det er sundt, også de typer der er dyrket konventionelt,” lyder det.

Af Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top