Landmænd i oprør over vandplaner

Agerskovgruppen og Bæredygtigt Landbrug forlanger politisk handling efter møde i Sønderjylland tirsdag eftermiddag

fjord-22.-juli-2013

Dansk landbrugs eksistensgrundlag er på spil, hvis de nye vandplaner føres ud i livet.

Sådan lyder det fra to landbrugsorganisationer – Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug og Agerskovgruppen – efter et møde på Agerskov Kro tirsdag eftermiddag. Her kom det frem, at fordelene ved Landbrugspakken risikerer at blive sat over styr som følge af vandområdeplanerne. Og at de fremtidige kvælstof-reduktioner i planerne ikke har nogen som helst positiv betydning for miljøet men derimod negativ betydning for erhvervet.

Stop dette cirkus

”Kvælstof er ikke noget problem i Danmark, det viser målinger. Skal en tredjedel af landet virkelig lægges brak på grund af et problem, der ikke eksisterer? Nu må politikerne i aktion, så dette cirkus stopper”, siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug.

På tirsdagens møde kritiserede professor Peter Pagh fra Københavns Universitet de uoverskuelige vandplaner, ligesom chefkonsulent Helge Lorenzen fra LandboSyd fortalte om, hvordan kvælstof-reduktionerne er helt ude af proportioner. Derudover kunne Frans W. Langkilde – landmand og forsker bosat i Sverige – gøre de 150 fremmødte landmænd på Agerskov Kro klogere på vandmiljø og gødskning i Sverige. Konklusionen var, at det svenske vandmiljø er lige så godt som det danske, vel at mærke også på de landbrugs-intensive arealer – trods et væsentligt højere niveau af gødskning øst for Øresund.

”Det er nu, disse vandplaner skal bekæmpes. Vi må forlange, at der foretages de nødvendige målinger i vores vandløb, inden restriktioner bliver iværksat. Vi er simpelthen nødt til at begynde helt forfra”, siger Flemming Fuglede.

Umuligt at overskue

Jens Peter Aggesen er formand for Agerskovgruppen, der arbejder for, at landbruget kan få lov til at arbejde under ordnede forhold på et fagligt og juridisk korrekt grundlag.

”Og hvis der er noget, vi nu er overbeviste om, er det, at hverken politikere eller landmænd kan finde hoved og hale i den nuværende regulering”, lyder det fra Jens Peter Aggesen.

Retssager kan være vejen frem

Bæredygtigt Landbrug har længe kritiseret de danske myndigheder for at have indberettet forkerte tal til EU vedr. dansk drikkevand og vandløbsvand. Ifølge formanden er magthaverne nødt til at reagere på dette, så den fremtidige regulering bliver foretaget på et fagligt korrekt grundlag.

”Hvis man ikke lytter til os, er der kun én vej at gå – og det er via retssager”, siger Flemming Fuglede.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top