Professor i miljøkemi: Pesticider er politisk bestemt giftige

Pesticider finder man langt fra kun i landbruget. Vi bruger dem alle sammen hele tiden – og faktisk er de ifølge professor i miljøkemi, Nina Cedergreen, langt mere politisk bestemt giftige, end de er i virkeligheden

ny

”De pesticider, man finder i os, hvis man tager en blodprøve, og dem man finder i miljøet, er mange af de samme aktive stoffer. De kommer altså fra mange forskellige kilder. Nogen kommer fra landbruget, men vi bruger pesticider i mange andre ting. Her er de bare reguleret anderledes.”

Sådan lød det fra Nina Cedergreen, biolog og professor i miljøkemi ved Københavns Universitet, til de fremmødte studerende, landmænd, interesseorganisationer med flere. De var alle forleden mødt op til Tænketanken Frej’s debatmøde: Pesticider: ven eller fjende? på Center for Sundhed og Samfund i hovedstaden.

Nina Cedergreen har arbejdet med pesticider i 15 år og forklarede publikum – hvor hovedparten var af yngre karakter – at pesticider ikke nødvendigvis er gift, men et beskyttelsesmiddel:

”Pesticider består hovedsageligt i to grupper af midler. Der er pesticider som plantebeskyttelse, dem bruger vi i landbruget. Så er der biocider, som vi bruger til at bekæmpe sygdomme som malaria og zikavirus. Herhjemme bruger vi dem meget mod rotter, myg, lopper og lus. Mange af stofferne bliver også brugt i maling, isolering med mere. Grunden til, at jeg nævner alle de her ting, er, at hvis man vil begrænse forbruget, skal vi også vide, hvor de kommer fra.”

Pesticider har et dårligt ry

Professoren forklarede, at brugen af pesticider stammer flere årtusinder tilbage. De er anvendt i tobak, krysantemum, kobber og mere. Deres dårlige ry opstod især i tiden efter anden verdenskrig, hvor hungersnøden var stor, og pesticider skulle optimere landbruget:

”Så tog det fart, og man fandt ud af at bruge det til medicin mod malaria. Man brugte det pludseligt vildt og ureguleret, faktisk så dyrene faldt døde om. Men i slutningen af 60’erne begyndte man igen at tænke sig om – og så fik man lovgivning med regulering.”

Lovgivningen, som siden 1994 også har været under EU, sikrer to ting: Midlerne skal virke hensigtsmæssigt, og de må ikke være til skade for mennesker eller miljøet.

”I modsætning til mange andre kemikalier, så ved vi faktisk rigtig meget om pesticider. Det er et meget omfattende arbejde at godkende pesticider, hvor vi tester risikoen for giftighed på både rotter og i naturen,” fortalte miljøkemi-eksperten, og viste publikum et billede af sagsdokumenter, der indeholder over 60.000 siders dokumentation om bare et enkelt pesticid.

Politiske principper gør pesticider giftige

Nina Cedergreen ville til sidst gerne pointere, at videnskabelige resultater og risici ofte gennem folket og politikerne bliver fortolket og derfor til tider udformer sig anderledes end oprindeligt.  

”Grænseværdierne er politisk bestemte, fordi man af princip ikke vil have pesticider i vores grundvand og madvarer. Uanset om de er giftige eller ej. Så når man måler grænseværdier, som er for høje, er det ikke nødvendigvis giftigt. Men der er forskellige principper, som man lovgiver efter,” forklarede professoren i miljøkemi og tilføjede:

”Det viser sig, at mange af vores naturlige fødevarer som koffein og kål overskrider grænseværdier. Det vidner om, hvor konservative vores politiske principper nogle gange er. Koffein er kaffeplantens eget beskyttelsesmiddel mod insekter, og hvis man kigger på vores drikkevand, hvor der er rester af ukrudtsmidlet glyfosat. Så skal man drikke over 200 kubikmeter af det om dagen for at nå giftighedsniveauet i én kop kaffe,” sagde hun, så de mange kaffedrikkende i salen gjorde store øjne.

Det fik den ellers seriøse professor til at trække på smilebåndet og glattede derefter ud:

”Det er bare for at sætte det hele lidt i perspektiv. For vi er jo ikke døde endnu, og vi drikker gerne flere kopper om dagen – og så har vi slet ikke snakket om alkohol i dag,” sluttede Nina Cedergreen af til stor morskab for forsamlingen, som nok havde fået lidt at tænke over. 

Af journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top