Stor viden om sprøjtemidler i Danmark

Der var lagt i kakkelovnen til hed debat mellem blandt andet miljøkemiprofessor, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Planteværn. Men selvom de langt fra var enige om alt, endte debatten både fredeligt og oplysende for de mange fremmødte til Tænketanken Frejs debatmøde om sprøjtegifte i København forleden

panel

Tænketanken Frej, som er stiftet af fire unge kvinder, har til formål at nuancere debatten og løsne op for den mediekrig, der udkæmpes mellem landbruget og miljøforkæmpere.

 

Det må man sige lykkedes, da Frej forleden i samarbejde med DJØF holdte debatmøde med pesticider som hovedtema i København.

 

Der var ellers lagt op til meningskrig i panelet, hvor de inviterede var professor i miljøkemi, Nina Cedergreen fra Københavns Universitet, Danmarks Naturfredningsforenings Thyge Nygaard, Dansk Planteværns kommunikationschef Jakob Tilma og Jens Erik Ørum, seniorrådgiver for Miljø og Naturressourcer også fra Københavns Universitet. Men selvom de aldrig var helt enige, fremlagde de i ro og mag hver deres holdninger og viden til stor glæde for forsamlingen, hvor størstedelen var unge studerende.

 

Dilemmaer blev vendt og drejet

De fremmødte, som foruden studerende også talte landmænd og organisationer, var alle blevet udstyret med et rødt og et grønt stemmekort. Det samme gjaldt paneldebattens deltagere. Pointen var således, at der til mødet blev opstillet en række forskellige dilemmaer, hvortil tilhørerne skulle stemme ’sandt’ med det grønne kort, og hvis overbevisningen var ’falsk’, skulle de hæve det røde kort. Dernæst skulle debattørerne gøre selvsamme og forklare deres valg. I takt med at der lystigt blev stillet spørgsmål til dilemmaerne fra publikum.

Et af dilemmaerne gik på spørgsmålet, om 100 % dansk købte fødevarer er bedre end 100 % økologisk. Her blev der viftet med overvejende grønne sedler i salen, overraskende nok var Danmarks Naturfredningsforenings Thyge Nygaard enig.

Det fik en kvindelig landbrugselev til at spørge ham om følgende; ’Thyge, du siger, man skal købe økologisk, og hvis man spiser fisk, så får man kviksølv, og jeg ved ikke hvad. Så viser det sig, at du selv hellere vil købe et konventionelt dansk æble. Er det så ikke problematisk, når I i DN nærmest laver sort/hvide skræmmekampagner – burde I ikke også nuancere det hele lidt?’ 

Til det svarede Thyge Nygaard: ”Jo, det burde vi, men det får vi ikke lov til. Jeg ved godt, at folk klør sig i nakken, når jeg står her og er nuanceret. Men æblerne er lige en undtagelse, for ellers spiser jeg økologisk. Jeg stoler ikke på kemikalieindustrien.”

Her var hverken Nina Cedergreen eller Dansk Planteværns Jakob Tilma enige:

”Jeg stemmer grønt, fordi vi har styr på sprøjtemidlerne herhjemme. Økologi kan ude i verden være mange ting. Så jeg har mere tillid til konventionelle fødevarer dyrket under de restriktioner, vi har i her i landet, hvor vi har styr på det,” sagde professoren i miljøkemi. Og fra Dansk Planteværn lød det således:

”Vi har så godt som ikke økologi hjemme hos os. Når jeg handler, køber jeg det, der ser bedst ud. Selvfølgelig køber jeg bananer og appelsiner fra udlandet, men de varer, hvor man støtter de danske landmænd ved at købe, så køber jeg dansk. Jeg ved, hvordan produktionen er foregået, og det er jeg tryg ved.”

Frygten for pesticider blev nuanceret

Hovedtemaet for debatten var brugen af pesticider, og om man var for eller imod beskyttelsesmidlet. Her svarede overvejende flest igen grønt, men fra en af de hænder med en rød seddel var der også spørgsmål til Nina Cedergreen.

En studerende havde læst, at Miljøstyrelsen lægger op til, at nogle pesticidrester skal tillades med 7,5 gange så højt som det niveau, de er på nu; ”Vi har hørt mange faglige og værdimæssige baserede grundlag i dag, men når vi nu har det her rene danske grundvand, skal vi så ikke beholde det?” 

Til det svarede miljøkemi-professoren:

 ”Vi vil også fortsat beholde vores rene grundvand, men de rester, vi taler om, er pesticid-metabolitter, hvor den del af pesticiden, der har en aktiv virkning, er gået i stykker – så det er blot rester fra det. Vores grundvand er fyldt med så mange metabolitter fra både myggespray, koffein og meget andet, som vi slet ikke måler på. Mit arbejde går ud på at skabe det bedst mulige vidensbaserede grundlag for, at vi kan regulere for de ting, der er giftige for mennesker og miljø – og hvis jeg skal tages seriøst, når noget er giftigt, så skal jeg også stå fast, når noget ikke er giftigt.”  

Det blev sidste ord i debatten, hvor der også blev diskuteret en række andre ting som resistens indenfor beskyttelsesmidler og naturligt giftige stoffer i jorden. Næste debatmøde hos Tænketanken Frej er den 6. december, hvor emnet er: “Økologi – point direkte på karmakontoen?” Her vil BL’s udsendte igen være på plads i salen.

Af journalist@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top