Svineproducent rystet over ukritisk mikrofonholderi

Niels Christian Borup, som er svineproducent ved Aalborg og medlem af Danske Svineproducenters bestyrelse, er utilfreds med Politikens manglende lyst til at give læserne korrekte fakta

gris-i-halm

Tirsdag den 1. november havde journalisten Kjeld Hansen et debatindlæg i Politiken, hvor han blandt andet bringer urigtige tal om omfanget af spædbørn, der er smittet med husdyr-MRSA. 

Opbragt over Kjeld Hansens lemfældige omgang med sandheden – tilsyneladende med det formål at skyde skylden på landbruget – skriver Niels Christian Borup et mod-indlæg, som han straks sender til Politikens debatsektion. Heri korrigerer han blandt andet Kjeld Hansens oplysninger. Det gør han på baggrund af tal fra Statens Seruminstitut (SSI).

Politiken sagde nej tak til indlæg…

Umiddelbart modtager svineproducenten dog ikke noget svar fra Politiken, om de vil bringe hans læserbrev eller ej. Og efter have rykket for svar uden resultat går der en uge, inden Niels Christian Borup endelig modtager et svar. Svaret er et afslag på optagelse af læserbrevet med begrundelse om et stort pres på avisens debatsider.

“Jeg har generelt stor forståelse for avisens prioritering af stof, og jeg har også stor forståelse for, at de ikke kan faktatjekke alle debatindlæg, de optager i avisens spalter. Men jeg synes, det er rystende og yderst betænkeligt i forhold til en sund oplyst debat, når avisen tilsyneladende ikke tillader andre debattører at gå i rette med andre debattørers åbenlyst urigtige oplysninger. Sådan noget kalder jeg uden omsvøb for ukritisk mikrofonholderi, og det klæder ingen medier”, siger Niels Christian Borup i en pressemeddelelse fra Danske Svineproducenter:

Politisk standpunkt åbenbart vigtigere end sober dækning

“Jeg har naturligvis også stor forståelse for, at en avis kan have sit politiske ståsted, men jeg synes, det er yderst betænkeligt, når avisen tilsyneladende sætter en politisk holdning over hensynet til en fair og sober oplysning af deres læsere. Hvis en avis med passivt mikrofonholderi ensidigt giver spalteplads til en type ytringer og ikke tillader andre at gå i rette med åbenlyst urigtige oplysninger, der endda – som i dette tilfælde – skader og stigmatiserer en hel befolkningsgruppe – nemlig landmændene. Så bliver avisen selv part i en – ikke bare sidetung debat – men endda part i åbenlys manipulation af avisens læsere”, tilføjer han.

Oplyst og demokratisk debat, tak!

Niels Christian Borup siger også:

For at være med til at sikre en fremtidig oplyst og demokratisk debat på dansk grund, så er min oplevelse simpelthen noget, der skal frem i lyset, og derfor står jeg frem med min kritik”.

 

HER ER DET INDLÆG, POLITIKEN AFVISTE:

Kommentar til ”lad de rigtige læger komme til” 

Af Niels Christian Borup

Journalist Kjeld Hansen (KH) giver i Politikken den 1. november et overbevisende indlæg i manglende evne i det at tilgå og forstå statistisk materiale, der omhandler husdyr-MRSA. Hertil kommer postulater om husdyr-MRSA af alle mulige slags. Kjeld Hansen har gjort det til sin livsgerning at misinformere om husdyr-MRSA, og derved skabe utryghed i befolkningen og derved medvirke til at lægge et politisk pres. Et pres, der endvidere bakkes op af Danmarks Radio og selvfølgelig politisk allierede.

KH angiver, at der siden 2007 er fundet husdyr-MRSA hos 756 spædbørn. Det er forkert! Der er fundet husdyr-MRSA hos 143 børn under 1 år siden 2007. Det viser opgørelser fra Statens Seruminstitut (SSI).

KH angiver, at der hvert af de seneste tre år har været tale om mere end 100 nye tilfælde. Hvordan kan det lade sig gøre, når der de seneste otte år ikke er konstateret mere end de nævnte 143 tilfælde?

De rigtige tal…

 

KH anfører i tilknytning til sin statistiske gennemgang, at husdyr-MRSA medfører store omkostninger og er en psykisk belastning for nybagte mødre, – tre uger i isolation er ikke den bedste velkomst til verden. Nej! Og heldigvis kan den nye familie tage hjem samme dag eller dagen efter fødslen. Det er helt normalt.

 

Et overbliksbillede af udfordringen fra stafylokokker er, at der i 2015 var 1973 danskere, der fik en blodforgiftning af stafylokokker. 29 skyldtes MRSA, og tre af disse skyldtes husdyr-MRSA. Det viser informationsmateriale fra Statens Serum Institut.

 

Vi har længe været i kontakt med seruminstituttet

 

KH anfører, at landbruget ikke ansætter humanlæger og kompromitterer fagdyrlæger for deres kompetencer. Virkeligheden er, at vi i landbruget længe har været i tæt kontakt med Statens Serum Institut, som vi anser for fagligt fuldt kompetente og upolitiske. Vi tager MRSA-problemet alvorligt og anvender den faglighed, SSI leverer, og den faglighed, der i øvrigt frembringes på området. Det gælder den faglighed, der kommer fra dyrlæger med særlig svinefaglig uddannelse, professorer i veterinærmedicin, DTU og veterinærdirektøren.

 

Troværdighed på et meget lavt niveau

 

KH er garant for misbrug af statistisk materiale og massiv fejlinformation for derved at skabe utryghed, politisk pres og stigmatisering af folk, der arbejder i og med svineproduktion. Desværre er den troværdighed, KH forventer af andre, ikke er at finde hos KH selv.

 

Udfordringen omkring resistens er reel, herunder MRSA. Den bliver blot bevidst kommunikeret helt forkert ud fra KH og Danmarks Radio. Hos DR kunne det nye slogan være ”Utryghed er noget, vi gi’r til hinanden”.

 

Scroll to Top