Lokalpolitiker: Kig op fra papirerne og ud ad vinduet!

I Silkeborg Kommune døjer de med overløb fra åer og vandløb. Byrådspolitiker Jarl Gorridsen savner handling og er træt af, at embedsværket gemmer sig bag forældede lovgivninger. BL’s Peter Rosendal bakker op om problematikken

målepæl-værebro-å

”Den nuværende lovgivning er forældet.”

Siger formand for Plan-, Miljø-, og Klimaudvalget i Silkeborg Kommune, Jarl Gorridsen (V). Han har i mange år presset på for at ændre den nuværende vandløbslovgivning, så byrådet kan få løst de problemer med overløb, som kommunen i årevis har kæmpet med.  

Lokalpolitikeren forklarer, at man i sin tid vedtog de gamle regulativer for at beskytte vandplanterne, og at planterne siden da har stortrivedes. Men samtidig er åerne også blevet fyldt med grøde, så de nu løber over og oversvømmer både landbrugsjord, vandrestier, turistområder samt husgrunde. Og blandt andet forhindrer vandtilstanden folk i at fiske langs åerne. Jarl Gorridsen (V) savner handling:

”Der er et mismatch mellem det problem, vi vil løse, love og regler på området og de forvaltningsmæssige traditioner om, at vi ikke vil røre ved vandløb. Alt imens fortolker embedsmænd, kommunalt såvel som statsligt, også lovgivningen forskelligt. Hvis de bare var villige til at se tingene på en ny måde, så vi kunne finde nye løsninger. Det er ikke en kritik af dem som mennesker, men af en forvaltningstradition og et fænomen, jeg ser.”

Gemmer sig bag gamle lovgivninger

Bæredygtigt Landbrugs næstformand, Peter Rosendal, bakker Jarl Gorridsen op i problemstillingen:

”Vi har en miljølovgivning, som politikere kan forskanse sig bag i metermål. Jeg er meget glad for, at der er en politiker, som tør udfordre embedsværket og spørge om, hvad deres politik gavner. For den gavner hverken kommunen eller miljøet. Det eneste, som den gavner, det er, at der bliver lagt låg på de fejl, der er blevet lavet i årevis. Det er jeg ked af. For når det hverken er til nytte for borgeren eller miljøet, så er der noget helt galt!”

Og udfordre embedsværket, det gør politikeren fra Silkeborg Byråd i sandhed.

”Jeg har i tre år arbejdet for det her. Og når jeg spørger i mit embedsværk: Hvis vi ændrer det her, hvad skader det så? Så får jeg aldrig svar. Så gemmer de sig bare bag deres papirer og lovgivninger. Alt imens konsekvenserne er fuldstændig åbenlyst uheldige for vores vandsituation,” forklarer formanden for Plan-, Miljø-, og Klimaudvalget i Silkeborg Kommune.

Vender det blinde øje til, mens situationen tilspidser

En anden konsekvens, foruden oversvømmelser, og at der kun kommer mere vand til, er – forklarer udvalgsformanden – at situationen tilspidser så meget for politikere og organisationer, at tonen bliver skinger.

”Når det offentlige system vender det blinde øje til så længe, så bliver diskussionen giftigere. For hvis du spørger mig, om vi kan have en god varieret natur med sundt fiske- og planteliv side om side med god afvanding – så er svaret ja! Jeg tror på det, fordi jeg ikke har hørt nogle eksperter, biologer eller vandløbsfolk sige det modsatte. Men viljen mangler hos de folk, som forvalter vores regler. Så det handler ikke om fakta og viden, den har vi, men om at kigge op fra papirerne og ud ad vinduet,” lyder det opfordrende fra Jarl Gorridsen. 

Fortidens miljøproblemer er løst

De politiske miljømål for Silkeborg Kommune er klare for Jarl Gorridsen. Han ønsker mere vandafledning, så man kan løse de følgeproblemer, som oversvømmelserne skaber. Det er mere måden, kommunen skal løse problemerne på, han synes, der er svær at blive enig om:  

”Vi skal ikke råbe og skrige af hinanden. Vi skal bare prøve at se, hvad der virker, og lytte til hinanden – måske via en prøveordning. Det er sådan, man løser problemer. Og der er jo ingen i kommunen, som ønsker at slå biodiversitet ihjel. Vi elsker sunde planter og fisk, men det har vi. Vi skal fokusere på at få noget vand væk, så landbrugsjord, husgrunde og træer ikke skal lide under det. Balancen i problemstillingen sidder fast i noget miljø, der er fortid i Silkeborg.”

 BL støtter lokalpolitiker hele vejen

Derfor er Jarl Gorridsen glad for BL’s tiltro. Han håber, at befolkningen ligeså har tillid til, at man i byrådet arbejder på at finde en løsning, men at de mange forskellige interesser gør processen træg.

”Det er kun, fordi det handler om miljø. Havde det været alle mulige andre områder, som infrastruktur og arbejdsløshed, så havde vi løst det for længst. Men miljøområdet er på højde med religion. Det er noget, alle mener og føler en masse om. Så vi sidder i hvert vores hjørne og spytter på hinanden,” forklarer byrådspolitikeren fra Silkeborg.

På trods af en lang sej kamp vil Jarl Gorridsen blive ved med at kæmpe for at løse problemerne med overløb i kommunen. Den kamp vil Bæredygtigt Landbrug støtte ham i.

”Indtil embedsmændene begynder at forvalte, så både borgere og miljø har gavn af forvaltningsmodellerne, bliver vi ved med at kæmpe dén kamp. De bør rette ind efter det, som direktiverne reelt siger, nemlig: Er der en forurening, så gør vi noget ved det – er der ikke, så skal vi ikke gøre noget. Vi vil støtte politikere som Jarl Gorridsen hele vejen,” lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs næstformand, Peter Rosendal.

Af Ditte Birkebæk, dib@baeredygtigtlandbrug.dk 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top