Mette Frederiksen: Landbruget har brug for en bred aftale

Konkrete løfter var der imidlertid ingen af, da Socialdemokratiets statsminister-kandidat onsdag aften gæstede Agerskovhallen

skaermbillede-2017-01-18-kl-203337

Socialdemokratiet er klar til på ny at gå til forhandlingsbordet for at få en bred aftale henover midten for dansk landbrug.

Sådan lød det fra Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, da hun onsdag aften gæstede Agerskovhallen.

Et skidt år for landbruget

Sønderjysk Landboforening havde inviteret hende på besøg for at blive klogere på de fødevare- og landbrugspolitiske linjer for fremtiden, hvis vi en dag får en socialdemokratisk ledet regering igen. Konkrete løfter og initiativer kom der dog ingen af på mødet onsdag aften – hvor Mette Frederiksen imidlertid argumenterede for at genåbne hele debatten om landbrugspakken.

“Jeg kan ikke love jer guld og grønne skove og heller ikke en masse gødning i dén anledning. Men I skal kunne være sikre på ikke hele tiden at frygte for, at tingene skifter med nye politiske flertal. Derfor skal en langvarig aftale på landbrugsområdet være med til at skabe et rimeligt sikkert investeringsmiljø. Vi skal have den respekt for jer, som tænker længere frem end til næste regeringsperiode, at vi bør begynde helt forfra – og satse på en bred aftale. Det er i jeres interesse”, lød det.

Mette Frederiksen mener således, at 2016 har været et skidt år for dansk landbrug. Ikke mindst fordi landbrugspakken endte som “gyllegate”.

“Det kan godt være, I ikke får alt det, I gerne vil have, med en ny aftale. Men det er heller ikke meget bevendt, at I får alt det, I gerne vil have, med en landbrugspakke, der så efterfølgende – som forudset af os ved de tidligere forhandlinger om landbrugspakken – bliver underkendt af EU”, som hun formulerede det på mødet i Agerskovhallen.

Tingene ændres ikke fra den ene dag til den anden

På et spørgsmål fra salen om, hvordan den nuværende landbrugspakke helt konkret bør ændres, svarede Mette Frederiksen noget uldent og henviste til, at det måtte nye forhandlinger i så fald afgøre:

“Men jeg kan i hvert fald love så meget, at vi ikke ændrer tingene fra den ene dag til den anden. Det har taget overhånd med, hvor meget vi lovgiver, og hvor hurtigt det skal implementeres”, sagde Mette Frederiksen – til stor tilfredshed hos den adskillige hundrede mand store forsamling i Agerskovhallen.

Ellers var partiformandens indlæg under det i øvrigt glimrende sønderjyske debatmøde præget af det, man kan betegne som gode hensigter uden meget indhold. Mette Frederiksen talte en del om at aflive kulturkløften mellem land og by, fordi “Danmark er for lille et land til at grave så store grøfter”. Hun kom ind på nødvendigheden af risikovillig kapital og det fremtidige behov for kvalificeret arbejdskraft. Annoncerede, at ministerier og myndigheder burde arbejde med og ikke mod hinanden. Lovede at “se på” problemet med urenset spildevand fra rensningsanlæggene. Argumenterede for en miljølovgivning, der ikke er formuleret bag et skrivebord men tager hensyn til virkeligheden. Gav tilsagn om, at Danmark også fremover skal indeholde såvel konventionelt som økologisk landbrug. Og scorede desuden points hos de sønderjyske landmænd ved at rose det gamle erhverv:

“I bruger ikke al den gødning, I er blevet tildelt med landbrugspakken – men kun de mængder, planterne har behov for. I har reduceret CO2-udledningen med 17 % siden 2005. Og så er I blandt de mest miljøvenlige landmænd på jordkloden – selv om det desværre ikke altid fremgår af debatten”, sagde hun.

Aggesen flirtede med tanken om at skifte parti…

Spørgsmålene var mange fra salen. NNF-formand Peder Pedersen appellerede til at bakke op om landbrugspakken – fordi det vil være til stor fordel for hele fødevarebranchen. Freddy Jensen fra Toftlund kommenterede illegal arbejdskraft. Landboungdommens formand Peter Kock slog til lyd for ordentlige rammevilkår, så de unge kan komme til i branchen. Og så var der også de mere muntre kommentarer:

BL-medlem og frontfigur i Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, havde netop kritiseret mangeårig socialdemokratisk skatte- og miljøpolitik personificeret ved bl.a. Auken-familien, da han efterfølgende (vistnok med slet skjult ironi) flirtede med tanken om et partiskifte til Socialdemokratiet.

“Så kan du smide Simon Kollerup ud i stedet for”, lød det fra en smilende Jens Peter Aggesen.

Desuden foreslog en ældre herre, at der burde tvangs-udflyttes flere enlige single-piger fra byerne til landet – i form af statslige arbejdspladser. Ellers var det – skulle vi forstå – alt for bøvlet for ungkarlene ude på landet at inseminere dem…

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top