BL opfordrer til at bakke op om ensom ulv blandt dagbladene

Avisen Effektivt Landbrug er en vigtig del af det danske medielandskab, lyder det efter bl.a. afsløringer i grundvandssagen

effektivt-foto

Ikke alle ulve skal dø. Nogle bør både støttes og bakkes op, så de ikke uddør.

Sådan tænker mange danske landmænd garanteret i disse dage om i hvert fald én ensom ulv, der med Langeskov på Fyn som udgangspunktet de seneste 12 år er gået rundt, ikke i naturen – men i medielandskabet.

Kan ikke få mediestøtte

”Ja, sådan kan man godt udtrykke det. Vi er bl.a. en ensom ulv i medielandskabet forstået på den måde, at vi er et af de eneste dagblade – hvis ikke det eneste – der ikke modtager mediestøtte af staten”, fortæller Jacob Lund-Larsen, chefredaktør for ”ulven” – avisen Effektivt Landbrug – til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

”Hver eneste gang vi søger mediestøtte på lige fod med alle andre medier i Danmark, får vi afslag. Begrundelsen er, at det, vi skriver om, ikke har bred interesse i den danske befolkning. Og så er vi ikke kulturelle nok. Myndighederne sender os ligefrem det samme afslag år efter år”, tilføjer chefredaktøren.

Almen interesse for befolkningen?

Effektivt Landbrug har virkelig bidt sig fast i skandalen om de åbenlyst misvisende indberetninger af danske grundvandstal til EU-kommissionen. Avisen har afsløret, at Danmarks miljøpolitik de seneste årtier bygger på deciderede fejlindberetninger om nitratindholdet.

”Det mener jeg jo nok opfylder kriteriet om, at det, vi skriver om, har almen interesse i befolkningen”, som Jacob Lund-Larsen formulerer det.

”Men mens andre – oven i købet statsstøttede – medier flyver deres medarbejderes koners hest over Atlanten og fragter ledende medarbejdere på arbejde i helikopter for mange hundredetusinde kroner, så får vi myndighedernes langfinger, når vi som frit og uafhængigt medie søger fra samme offentlige mediekasse. Jeg ved godt, at det kan lyde som klynk. Det er ikke ment sådan. Det er simpelthen fakta, at vi ikke får én eneste offentlig krone til at lave avis for. Og nu ved jeg, at Bæredygtigt Landbrugs medlemmer er glade for fakta. Så hvorfor ikke bare fortælle tingene, som de er”, siger chefredaktøren.

Et blad, der tør, hvor andre tier

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup mener, at Effektivt Landbrugs afsløringer og vedholdenhed i grundvandssagen beviser vigtigheden af at have uafhængige medier, der ikke er styret af organisationer eller politiske partier og bevægelser:

”Lige nu glæder vi os selvfølgelig over, at man tager dén sag op, der ligger os så meget på sinde”, siger Hans Aarestrup.

”Det gør man oven i købet velvidende, at det ikke ligefrem gør avisen populær på højeste sted. Men netop derfor er det så vigtigt, at vi i landbruget har et blad, der tør, hvor andre tier. Det håber jeg, at mange landmænd værdsætter. Jeg kan kun opfordre til at bakke op om sådan en udgivelse”, tilføjer Hans Aarestrup – som understreger, at ikke bare Effektivt Landbrug men også Maskinbladet gerne taler parnasset imod.

Chefredaktør håber på opbakning

Jacob Lund-Larsen er glad for opbakningen fra BL-direktøren. Ikke mindst, da man kun formår at drive en daglig avis, fordi der er en trofast læserskare blandt kongerigets fødevareproducenter, som bakker op ved at indløse abonnement år efter år.

”Men vi ville gerne kunne gøre en endnu bedre indsats. Og når vi nu ikke er gode eller finkulturelle nok til de danske myndigheder, så kan vi kun appellere til Danmarks fødevareproducenter om at bakke os op. Hos os er vi langt fra for fine til at smøge ærmerne op allesammen. Og redaktør og praktikant sidder faktisk side om side. Det er helt fint. På mange landbrug er der heller ingen, der er for fine til både at inseminere, malke og pløje”, lyder det fra chefredaktøren.

”Vi må dog også bare sige, at det af og til kunne være en hjælp, hvis der var så relativt mange ressourcer til rådighed, at vi ikke skulle skrive afslørende artikler om Danmarks miljøpolitiks fundament med den ene hånd, mens vi tømte opvasker og lavede ferieplanlægning med den anden. Og det er faktisk ikke langt fra virkeligheden på et lille dagblad, som den danske stat altså ikke ønsker at støtte. Dermed er der kun ét sted at sende regningen. Nemlig derhen, hvor den så ofte havner – hos Danmarks landmænd. Jeg håber imidlertid, at mange landmænd kan se det fornuftige i at bakke op om et fagblad, der ofte kæmper den ensomme ulvs kamp i medielandskabet, senest i grundvandssagen”, siger Jacob Lund-Larsen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk 

Scroll to Top