Kan indberetninger af grundvandstal til EU være personfølsomme?

Hvorfor er de tal, Danmark indberetter til EU angående tilstanden af vores grundvand, ikke offentligt tilgængelige – spørger BL’s næstformand

peter-rosendal4

Af Peter Rosendal, næstformand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, Jordrup ved Kolding

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gæstede Landsforeningen Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling på den første forårsdag.

Det er altid positivt, når en minister kommer til et fagligt møde, og jeg benyttede lejligheden til at stille ministeren et par spørgsmål, som opfølgning på hans indlæg.

Efterfølgende har jeg undret mig mere og mere over svaret. Jeg spurgte, hvorfor de tal, som Danmark indberetter til EU angående det danske grundvand, er hemmelige. Ministeren svarede, at tallene først skal verificeres, og at indberetningerne kan være personfølsomme, og derfor først skal anonymiseres. Det er for mig et sælsomt svar.

Man må tænke sig til svaret…

Hvordan kan man indberette tal til EU, der ikke først er verificeret?

Og hvordan kan tal om det danske grundvand være personfølsomme?

Det melder historien ikke noget om. Derfor må man tænke sig til svaret. Det giver en mistanke om, at nogen har indberettet tal, der ikke er fagligt korrekte, og at vedkommende ikke vil stå ved det. Kan det mon være rigtigt? Er der mon nogen, der har fordrejet tallene i en bestemt – men ikke faglig korrekt – retning? Hvordan kan de tal ellers være personfølsomme?

Det må stå klart, at der må være en afsender på officielt indberettede tal, ellers er der jo ingen, der kan spørge til en uddybning. Det kan da heller aldrig være et problem at stå ved korrekt indberettede tal.

Kan vi også skrive til ministeren uden afsender?

Mon ministeren fremover vil modtage indberetninger fra vi landmænd uden afsender? Mon vi så vil blive taget seriøst?

Kære hr. miljø- og fødevareminister. Det svar, du gav mig på generalforsamlingen, kræver en ommer: Så jeg spørger igen: Hvorfor er de tal, Danmark indberetter til EU angående tilstanden af vores grundvand, ikke offentligt tilgængelige?

Tak for svar.

Scroll to Top