Hvorfor er vi kommet så galt afsted?

Gid alle I landmænd vil skubbe til jeres folkevalgte og ansatte i det store landbrugssystem og sige: Vi ønsker at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt

byg-til-hjemmesiden

Af Alfred Tværsig Olesen, Tværsiggaard, Nørregade 53, Hornsyld, og Peter Bohsen Jensen, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde, bestyrelsesmedlemmer i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

Når man sidder på en traktor, får tankerne frit spil.

Der er også tid til at udveksle tanker. Spørgsmålet, der trænger sig mest på, er: Hvorfor er det landbrugserhverv, der gennem århundreder har været det bærende i Danmark, kommet så galt afsted, at det bliver reguleret på forkerte forudsætninger? Forudsætninger, der ifølge den nu rehabiliterede CBS-rapport om dansk landbrugs rammevilkår har kostet dansk landbrug dyrt. 80 mia. kr. er mange penge.

Hvorfor er alle disse svigt ikke blevet opdaget?

Hvem er det, der har svigtet? I grundvandssagen er det helt åbenbart, at ministeriernes embedssystem har indgivet forkerte tal som forudsætning for den regulering, vi er underlagt.

Men der er måske også andre, der har svigtet. Hvorfor er disse faglige svigt i ministerier og styrelser ikke blevet opdaget for længe siden? Har hele landbrugssystemet været så opsat på at komme ind i varmen og tækkes det politiske system, at man glemte den faglige kerne og derfor kunne lade sig dirigere rundt i manegen?

Har vi ikke haft ansatte i landbrugets store systemer, der kendte til den faglighed – og som blev hørt, når de fremførte den? Er Axelborg blevet så fastgroet på stenbroen, at de glemmer at lytte til røsterne fra det faglige system? Det system, de nu totalt har underlagt sig med den nye organisationsstruktur, og som vi nu for alvor begynder at se konsekvenserne af.

Fagligheden er trådt under fode

Vi oplevede det jo allerede omkring Grøn Vækst-debatterne – hvor Axelborgs ægte grøn vækst-udspil var et politisk kompromispapir – og ikke fagligt funderet.

Siden er fagligheden trådt mere og mere under fode – i stedet er politisk spin højeste mode på A-borgen.

Derfor er Bæredygtigt Landbrug blevet dannet. Derfor får Bæredygtigt Landbrug den store opbakning. Men vi må appellere til alle de faglige folk, vi ved, der sidder ude omkring i landbrugssystemet – kom ud med jeres faglige viden omkring den udvikling, vores erhverv er inde i. Ellers svigter I landmanden.

Et samlet og stærkt landbrug, tak!

Faglighed og korrekt jura er vejen frem. Gid alle I landmænd vil skubbe til jeres folkevalgte og ansatte i det store landbrugssystem og sige: Vi ønsker at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt. Vejen går gennem at sætte fagligheden i centrum – ikke ved politisk spin og skjulte dagsordner for at tækkes andre. Først da kan landbruget blive samlet og stærkt.

Scroll to Top