Endelig sejr i sag om målinger i Miljø- og Fødevareklagenævnet

Der blæser positive vinde i forhold til konkrete målinger, konkluderer BL's chefjurist

nikolaj-halmballer

I juni 2016 blev der skrevet et vigtigt stykke retshistorie, da Jammerbugt Kommune gav Bjarne Søborg et tillæg til miljøgodkendelse. Landmanden fik som den første i landet en godkendelse til husdyr baseret på målinger af kvælstof i stedet for modelberegninger.

Den 22. maj 2017 efter næsten et år uden reel sagsbehandling fra Miljø- og Fødevareklagenævnet kom der som lyn fra en klar himmel en afgørelse. Afgørelsen ophæver landmandens vilkår, det vil sige, at godkendelsen består, men vilkårene er væk.

Det væsentlige er, at godkendelsen består

”Vi havde helst set en indgående prøvelse i Klagenævnet, men bundlinjen er, at godkendelsen består, og landmanden derfor tiden ud kan fortsætte med et forøget husdyrtryk baseret på målinger”, udtaler Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Fra den 1. august 2017 adskilles areal og anlæg endeligt, og arealet styres fremover i generelle regler. 

”Vi fik en sejr, og det er vi stolte af, og sejren peger heldigvis også fremad”, udtaler Nikolaj Schulz, og fortsætter: 

”Der er brug for, at danske landmænd tager målinger, og kan lægge målingerne til grund i stedet for modelberegninger”.

Tættere på en regulering baseret på målinger

Der mangler dog endelig politisk stillingtagen til, hvordan myndighederne skal håndtere indberetninger fra bl.a. landbruget.

”Det er vores forhåbning, at politikerne nu forstår, at landbruget er langt tættere på en regulering baseret på målinger end mange måske går og tror”, siger Nikolaj Schulz. 

Han ser positivt på fremtiden.

”Vi afventer, at politikerne konkret vil sikre, at danske landmænd kan konkrete målinger ind og lade disse være grundlag for den fremtidige gødningstildeling”.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top