Selvskabte frustrationer

Et sundt landbrugserhverv er blevet undermineret - og det er sket med blåstempling fra Landbrug & Fødevarer, lyder det fra BL-bestyrelsesmedlem

peter-bohsen

Af Peter Bohsen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug

Formanden for Agri Nord, Carl Christian Pedersen (CCP), udtaler i Maskinbladet den 4. maj, at han blev frustreret, efter at have læst en udtalelse af formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Det synes jeg er dejligt. For det tyder jo på, at Fuglede har ramt en øm plet. CCP’s frustration kunne måske også være et udslag af dårlig samvittighed over, at den organisation, som CCP nærmest forguder, dybest set ikke har løftet opgaven for dansk landbrug i årtier.

Frustrationen bør ligge hos landmændene

Er der nogen, som har grund til frustration, så er det de danske landmænd, der gennem de seneste mindst 25 år har været underdrejet af en politisk linje, der har fjernet grundlaget for et konkurrencedygtigt landbrug. En rød/grøn magtelite i ministerier, styrelser og for den sags skyld ”hele” salen rundt på Christiansborg har haft held til, fjernt fra faglige og saglige argumenter, at underminere et sundt landbrugserhverv, blåstemplet af Landbrug & Fødevarer.

Hvis nu bare CCP samt hans nuværende og tidligere kolleger havde brugt, citat: ”størstedelen af de vågne timer”, til netop at være vågen, og derved sikre et kvalificeret modspil til de kræfter, der i den grad svækkede landbruget, kunne mange skæbner være undgået.

Hvor var fagligheden?

CCP fremhæver en række tiltag, som hævdes at være nået via L&F’s heltemodige indsats, herunder gødningsnormernes delvise udfasning. Dette heltemod havde været mere passende at vise, da normerne blev indført ved årtusindskiftet. I stedet lød det, at det var det, der kunne nåes rent politisk! Hvor var fagligheden? Godt gemt i skufferne på Axelborg og i Skejby. Hvem blev narret?  Vi danske landmænd, der naivt troede på, at vor organisation arbejdede helhjertet for os.

Sagen er den, at Landbrug & Fødevarer politisk lod sig overtale til at indføre gødningsnormer. Senere var det alene Bæredygtigt Landbrug med faglige og juridiske argumenter, der sørgede for at få de reducerede gødningsnormer delvist fjernet.

Da Grøn Vækst var født…

Få år senere trak en blå statsminister en grøn kanin ud af ærmet. Grøn vækst var født, og i stedet for at kvæle misfosteret i fødslen tog vor heltemodige og politisk korrekte landbrugsorganisation Landbrug & Fødevarer venligt imod og skabte en tvilling, kaldet ”Ægte Grøn Vækst”. Et stolt tiltag som i mange år kunne ”nydes” på L&F´s hjemmeside i fuld ordlyd.

Begejstringen for ”Ægte Grøn Vækst” var dog et begreb, der udelukkende fandtes indenfor Axelborgs tykke mure. En del landmænd havde fået nok. Den næste del af historien er irriterende læsning for inkarnerede L&F-folk, så spring den bare over.

Rekordtilslutning til BL

Bæredygtigt Landbrug blev dannet og fik på rekordtid tilslutning af flere tusinde FRUSTREREDE landmænd. Organisationen blev ikke givet mange chancer i starten… men desværre, og jeg mener desværre, trives foreningen i bedste velgående, og endnu engang ”desværre” er der rigeligt med opgaver. Der er masser af oprydning af fortidens politiske synder, som skal fortrænges af saglige, faglige og juridisk korrekte argumenter.

En L&F-advokat udtalte sig meget stålsat, at randzoner (randzoner er i øvrigt et forslag fra ”Ægte Grøn Vækst”) var kommet for at blive!  Et højt profileret medlem af L&F’s primærbestyrelse udtalte, at hvis Bæredygtigt Landbrug troede, at de kunne så tvivl om lovligheden af de danske gødningsnormer, er de godt nok langt ude.

Husk fejlene!

Det er jo udtalelser, der er til at forstå. Ikke desto mindre er udtalelserne gjort til skamme. Min beskedenhed forbyder mig at afsløre, hvem der reelt fjernede randzoner og reducerede ubalancen i gødningstildelingen.

CCP udtaler, at hans frustrationer er afløst af lysten til at råbe højt om de gode resultater, L&F har opnået, fair nok, men husk lige at råbe ligeså højt om fejlene, de selv skabte. 

(Indlægget har også været bragt på www.maskinbladet.dk).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top