Også embedsmænd må stå til ansvar

Britta Schall Holberg ved om nogen, at en minister kan blive taget ved næsen af sine omgivelser - skriver Flemming Fuglede

flemming-paa-talerstol

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Borupgaard, Løkken

Min far sagde engang, at smider man en sten ind i en flok hunde, så hyler den, man rammer.

Dét tænkte jeg over, da jeg blev gjort opmærksom på, at den tidligere landbrugsminister Britta Schall Holberg i Landbrugsavisen skulle have kritiseret Bæredygtigt Landbrugs strategi med at kritisere politiserende topembedsmænd offentligt. Det glæder mig da, at en af parnassets fremmeste fortalere reagerer på dén måde – det viser, at vi har ramt et ømt punkt.

Helt bevidst at vi vækker opsigt med navngivningen

Naturligvis vækker det opsigt, når landbrugets talerør kritiserer navngivne embedsfolk offentligt. Det var sådan set også meningen.

Vi landmænd havner jo på forsiden af aviserne, hvis vi ikke følger reglerne. Det burde også gælde for embedsmænd, som politiserer og bevidst giver politikerne forkerte eller misvisende oplysninger.

Vi må alle stå til regnskab for det, vi har lavet. Tager vi ikke netop dén diskussion, er der frit slag for stadig at vildlede både politikere, EU, medier og offentlighed om landbrugs-faktuelle spørgsmål – med det resultat, at vores gamle, stolte erhverv fortsat reguleres fagligt og juridisk forkert med bl.a. et utal af konkurser til følge.

Embedsværket må kunne tåle kritik

I Bæredygtigt Landbrug driver vi på ingen måde klapjagt på embedsmænd. Men hvis ledende embedsfolk politiserer, må de kunne tåle kritik på linje med politikerne, også med navns nævnelse. Dén linje er der stor opbakning til i vores forening – viste reaktionerne fra de adskillige hundrede medlemmer, som vi i sidste uge mødte til vores sommermøder rundt i landet.

En inkarneret Venstre-mand og landmand som Britta Schall Holberg burde være interesseret i at få ryddet op. Det skuffer mig, at hun hellere vil tale systemets sag.

Hvis Schall Holberg havde været landmændenes minister…

Britta Schall Holberg ved ellers om nogen, hvor fatale konsekvenser det kan få, når en minister bliver taget ved næsen af sine omgivelser, heriblandt sine embedsmænd. Hun var således landbrugsministeren, som hoppede på det gigantiske fupnummer, da landbrugets store nedtur begyndte med en spandfuld døde hummere i oktober 1986. Det resulterede i en vandmiljøplan, der har kostet landmændene ekstremt dyrt. Ført an af David Rehling fra Danmarks Naturfredningsforening blev Schall Holberg manipuleret på plads af journaliststanden og medarbejdere i eget ministerium.

Hvis Britta Schall Holberg havde været landmændenes minister, var vi ikke havnet dér, hvor vi er i dag. Mens Schall Holberg var minister, begyndte det misregimente, som Schall Holberg nu søger at forsvare.

Der skal skarp lud til skurede hoveder. Dén lud leverer Bæredygtigt Landbrug – også til gavn for godsejer Schall Holberg.

Scroll to Top