Noget er helt galt i dét ministerium

Politikerne må træde i karakter overfor embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet og genindføre en retfærdig regulering af dansk landbrug

flemming-fuglede-p_-talerstolen-7-marts-2013

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Borupgaard, Trudslevvej 58, Løkken

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er blevet frataget fiskeriet som ansvarsområde, og der bliver ryddet op i embedsvældet som følge af en kritisk rapport fra Rigsrevisionen. Det kan imidlertid undre, at der ikke også renses ud i andre dele af det store ministeriums medarbejderstab.

Syg embedsmandskultur

Rigsrevisionen kom således for tre år siden med en sønderlemmende kritik af ministeriets håndtering af vandplanerne. Dén håndtering er mildest talt ikke blevet bedre – og i dag står det klart, at en tredjedel af dansk landbrug risikerer at blive braklagt som følge af disse vandplaner.

Den syge embedsmandskultur, der har hersket i fiskeridelen af ministeriet, er åbenlyst også tilstede i afdelingerne for fødevarer, landbrug og miljø. Hvilket ikke bare er en påstand fra Bæredygtigt Landbrug. Jurister har således i årevis påpeget forvaltningens råddenskab. Juraprofessor Peter Pagh har oven i købet kaldt ministeriets embedsførelse for ”svindel og magtmisbrug” og talt om et embedsværk, der kørte fuldstændigt friløb.

Hov – nu bliver fuskerne forflyttet

I vores forening er vi ofte blevet kritiseret for at nævne embedsmænd, der fuskede, ved navn – nu bliver embedsmænd sandelig forflyttet af lignende årsager.

Men dermed er arbejdet ikke gjort: Den parlamentariske kontrol af embedsværket har svigtet totalt. Nu må politikerne stoppe med at gemme sig bag embedsmændenes svigt og træde i karakter for at genindføre en retfærdig regulering af dansk landbrug. Danske landbrugsfamilier er blevet fejlreguleret i over 20 år – hvilket er utilgiveligt.

Scroll to Top