Hurra for dansk landbrug

Landbruget gør det godt og produktudvikler til gavn for forbrugere og eksport. Der skal være plads til det hele, mener folketingsmedlem Erling Bonnesen

erling-bonnesen

Af Erling Bonnesen (V), miljø- og fødevareordfører

Landbruget og den danske fødevaresektor gør det godt og er blandt verdens bedste til produktion og eksport af fødevarer med god kvalitet og høj fødevaresikkerhed.

Vælg dansk, hvis du vil spise sikkert.

Det handler ikke kun om brød, mælk og kød på bordet for os alle.

Det handler også om arbejdspladser.

Hver landmand sikrer 10 jobs

Hver landmand sikrer ti arbejdspladser mere i samfundet, på mejeri, slagteri, foderstof, transport, maskinhandel, IT, service, og en stor eksport, valutaindtægter, der er med til at finansiere vores velfærd, børnepasning, skoler, ældrepleje, sygehuse, veje m.v.

Der har lige været Åbent Landbrug-arrangementer, hvor alle kunne komme på besøg og ved selvsyn se, hvordan produktionen foregår.

Dejligt at se, at langt, langt de fleste landmænd gør det rigtig godt og sammen med fødevarevirksomhederne fortsat produktudvikler, således at der bliver et stadig mere varieret udbud af forskellige fødevarer til forbrugerne at vælge imellem i Danmark og til eksportmarkederne.

Alle danske produkter er gode produkter – også de konventionelle

I sidste ende er det kunderne, der bestemmer, hvad der skal i indkøbskurven.

Derfor er det rigtig godt, at der produktudvikles på livet løs, så der også er mange specialprodukter, egnsspecialiteter, gårdbutik-produkter, økologiske og mange almindelige konventionelle produkter.

Alle produkter, der overholder de høje danske krav til fødevaresikkerhed og kvalitet, er gode produkter.

Så er det forbrugerne, der bestemmer, hvad der skal i indkøbskurven.

Alle slags fødevarer skal promoveres positivt

Der bliver flere mennesker på kloden, og det er dejligt og se, at der fra udlandet er fortsat stigende efterspørgsel efter danske fødevarer, netop tit begrundet i den høje danske fødevaresikkerhed og kvalitet.

Det gælder generelt for alle de danske fødevarer. Men det kommer ikke af sig selv, og der skal fortsat arbejdes vedholdende i markedsføringen af de danske fødevarer i forhold til den udenlandske efterspørgsel. Den danske fødevarefortælling er vigtig og en del af landbrugs- og fødevareaftalen.

Markedsføringen af de danske produkter i udlandet skal naturligvis være og er fokuseret på at fremhæve kvaliteten af varerne fra Danmark. Eksportfolkene arbejder godt på at promovere alle de gode danske fødevarer, det vil sige både alle de almindelige konventionelle fødevarer, specialprodukterne, økologiske og nicheprodukterne.

Kundernes smagsløg er vidt forskellige, og derfor er det vigtigt, at der er fokus på at promovere alle fødevarerne positivt. Det er ikke enten eller, men både og. I Danmark diskuteres der også en del omkring økologi, og det er fint. Det er dog heller ikke enten eller, men afgøres helt af forbrugerne, hvad der skal i indkøbskurven. Økologiske varer er godt og udmærket.

Det er alle de øvrige danske fødevarer absolut også.

Forbrugerne bestemmer.

Stort potentiale

Vi skal videre. Der ligger et stort potentiale og venter for en meget bred vifte af gode og forskellige fødevarer. Der kommer stadig flere mennesker på kloden, et større købedygtigt publikum, som ønsker flere gode fødevarer af høj kvalitet.

Det kan vi levere fra Danmark.

Hurra for dansk landbrug og fødevaresektor.

Derfor skal vi sikre gode og stabile ramme- og erhvervsvilkår for landbruget og fødevaresektoren.

Det er vi i gang med at indfri, herunder den målrettede miljøregulering, således at produktionen foregår i balance med miljøet, herunder med anvendelse af ny teknologi og ny viden.

Netop nu er vi i gang med at drøfte og forhandle den målrettede miljøregulering. Vi vil også fortsat sikre grundvandet og rent drikkevand i vandhanerne.

(Indlægget har været bragt i Effektivt Landbrug. Erling Bonnesen har givet tilladelse til, at det også bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top