Alt er farligt

Politikerne burde lytte til faglige argumenter fremfor følelsesladede kampagner, mener BL's formand

flemming-fuglede-joergensen-1

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Der har været mange reaktioner på mit tidligere indlæg om Roundup. Det er et vigtigt emne at debattere, men det skal ske på et fagligt korrekt grundlag.

Ja, jeg medgiver: Alt er farligt, også f.eks. kaffe, salt og rengøringsmidler – foruden Roundup.

Stoffet er forlængst frikendt

Men alle undersøgelser tyder på, at glyphosat, der er det aktive stof i Roundup, i sig selv er et af de mindst farlige pesticider for menneskers sundhed. Alle de rådgivende, videnskabelige organer, der har spillet en rolle i godkendelsen, har frikendt stoffet, og dermed har de sagt god for en fornyet godkendelse. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Hverken Miljøstyrelsen, DTU eller Aarhus Universitet har haft indvendinger.

Alligevel blev Roundup ikke godkendt af Kommissionen i EU. 3/5 af landene var positive. Det var ikke nok. Der lægges nu op til en fornyet drøftelse med en kortere godkendelsesperiode.

Hvorfor tæller ikke det faglige?

Man kan undre sig over, at politikerne går ind i en rent faglig vurdering. Der har været ført en meget effektiv og følelsesladet kampagne mod glyphosat fra miljøbevægelsers side. Den har politikerne lyttet til i stedet for at høre på de faglige argumenter. Men dermed underminerer de samme politikere den faglige proces, som godkendelsen af alle kemiske stoffer altid beror på. Hvorfor underkendes fagligheden gang på gang? Det er den faglighed, vi alle er afhængige af. Det er også den faglighed, vi som landmænd bliver nødt til at reagere på og agere ud fra.

Vi reagerer som landmænd derudover på, at vi kan se, at mange marker, hvor der anvendes en skånsom mekanisk bearbejdning men til gengæld anvendes Roundup, har et meget større liv under jorden med bl.a. orme, biller, bakterier osv. Dette liv er vigtigt for al planteavl.

Måske dukker et endnu bedre middel op

Det er af stor betydning for alle europæiske landmænd at få en godkendelse af glyphosat, indtil et andet og forhåbentlig endnu bedre middel er fundet. Det håber vi vil ske nu.

I et moderne samfund er viden grundstenen. Den skal vi ikke træde under fode.

Scroll to Top