Knud Jeppesen tager gerne kampen for dansk landbrug

Jelling-landmand er blevet skamrost for sine kronikker om erhvervets udfordringer – og gør sig nu også i DR’s radiostudier

knud-jeppesen

Den danske landmand er afhængig af vind og vejr – men desværre også af de politiske vinde, der ofte gør det vanskeligt at passe forretningen.

”Det er derfor, jeg ikke kan lade være med at blande mig i debatten”, lyder det fra Knud Jeppesen.

”Vi landmænd bydes på så mange uretfærdigheder på grund af ren og skær uvidenhed. Hvis jeg kan bibringe folk noget forståelse for, hvad der rent faktisk foregår på et moderne landbrug, og hvad det vil sige at være landmand, gør jeg det gerne. Så fortæller jeg for eksempel, at vi landmænd – i modsætning til hvad mange tror – faktisk holder af og passer på naturen”, tilføjer han.

Kronik-forfatteren fra Kristiansdal

Den 59-årige planteavler fra Tørringvej i Jelling er gift med social- og sundhedsassistenten Karin, som arbejder på Give Sygehus. De har børn på 31, 29 og 26 år og ejer gården ”Kristiansdal” med tilhørende 65 hektar byg, havre og hvede. Det samdrives med Hvolgaard Landbrug ved Tørring, så der i alt drives over 650 hektar.

Knud Jeppesen kom for alvor i vælten, da han tilbage i 2014 skrev en længere kronik omkring det, han kaldte ”udfasningen af dansk landbrug igennem modelberegnede scenarier, der ligger meget langt fra den virkelighed og den natur, danske landmænd lever i til hverdag”. Også øko-debatten blandede Knud Jeppesen sig efterfølgende i – og det fik her i 2017 en hel del landmands-sympatisører til at opfordre Jelling-landmanden til at skrive på ny.

Uden fakta er frygten det eneste middel

”Jeg har altid haft lyst til at diskutere med folk og er heller ikke bange for at provokere dem en lille smule og fange dem på det forkerte ben, hvis det kan lade sig gøre. Det gælder blandt andet Danmarks Naturfredningsforening og andre såkaldte miljøforkæmpere, der jo er nødt til at bruge frygten som middel, fordi de ikke har fakta med sig”, siger han.

”Jeg gør meget ud af at formulere mig på skrift, så modtageren forstår budskabet, og jeg ramte åbenbart en masse mennesker i øjenhøjde med mine tidligere skriverier. Og så var det, folk sagde, at jeg burde forfatte et nyt indlæg”, forklarer Knud Jeppesen.

Og skrive et nyt indlæg – dét gjorde han. Et meget omtalt et af slagsen. ”Kære bysamfund – forbyd opvaskemaskiner”, lød det i den overskrift, Knud Jeppesen havde sendt til dagbladet Politiken. Avisen valgte imidlertid at ændre budskabet til noget anti-økologisk, selv om det slet ikke var Knud Jeppesens ærinde at genere hverken økologi eller økologerne. Han skrev kronikken i frustration over, at de, som driver et moderne landbrug efter den sidste nye viden, hele tiden skal mistænkeliggøres af miljø- og naturorganisationer, visse politikere, meningsdannere og andet godtfolk, som får deres synspunkter fremført af ukritiske journalister – især på tv.

Træt af skræmmebilleder

Knud Jeppesen er nemlig træt af de skræmmebilleder, der altid bliver brugt om dansk landbrug, når det nu eksempelvis kniber med at bevise, at økologiske fødevarer er sundere for natur og mennesker. Derfor skrev han om de gennemtestede, statskontrollerede og ganske ufarlige plantebeskyttelsesmidler, som den danske landmand dårligt kan undvære. Og omvendt om bl.a. de fosforholdige vaskemidler og de adskillige tons kommunale vejsalt, som byboerne sjovt nok ikke går så meget op i at forbyde. Det hjælper ikke – var Knud Jeppesens pointe – at bombe landbruget 50 år tilbage i tiden og så tro, at det løser alle samfundets øvrige miljøproblemer.

”Folk er kommet for langt væk fra landbruget. I dag har ikke engang bedsteforældrene relationer til faget. Så tror de, at man bare kan så noget korn og så høste det. Vi mangler noget oplysning. Og så vil jeg gerne fortælle om, hvordan det foregår helt praktisk”, lyder det fra Knud Jeppesen.

Debat optages på P1 i næste uge

Han har allerede deltaget i én radiodebat efter hans både populære og kontroversielle kronik. I næste uge venter endnu en af slagsen, når ”Duellen” optages på P1 i Danmarks Radios studier i Ørestaden og efterfølgende sendes i juledagene. Her skal Knud Jeppesen debattere med Danmarks Naturfredningsforenings landbrugspolitiske seniorrådgiver Rikke Lundsgaard. Dét glæder Knud Jeppesen sig til:

”Jeg kan godt lide at tale dansk landbrugs sag. Og jeg vil selvfølgelig udfordre hende på de ting, som naturfredningsforeningen mærkeligt nok ikke reagerer på som et problem for naturen og det øvrige samfund”, siger han.

Handling bag ordene i BL

Knud Jeppesen har tidligere været aktiv i den lokale landboforening. For nogle år siden meldte han sig ind i Bæredygtigt Landbrug, fordi han fandt Landbrug & Fødevarer for vag i argumentationen og i kampen for primærlandbruget.

”Jeg synes, BL har gjort det godt med skarpe argumenter omkring fakta og handling bag ordene. Min indmeldelse var også en protest mod hele den grønne bølge, som en masse andre, især politikere, red med på dengang. Jeg nægter nemlig at overse fakta”, som Jelling-landmanden formulerer det.

Du kan læse Knud Jeppesens første kronik HER.

HER er hans indspark i øko-debatten.

Hans nylige Politiken-kronik (med den rigtige overskrift) er HER.

Og HER er hans kommentar til læsernes redaktør på Politiken – som forleden havde forsøgt at forsvare avisens dækning af henholdsvis by og land.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.