Ansvarlige landmænd sætter kræfterne ind for at undgå rotter

Der er kommet flere rotter i Danmark, så for tiden gør mange landmænd en ekstra indsats for at forsvare deres produktion af fødevarer mod skadedyrene. Tendensen bliver bekræftet af den større efterspørgsel på forebyggelse og remedier til formålet. Vi talte med Birgit Frantsen fra Rovfluen på NutriFair i Fredericia

rotter2

Som pressen beskrev tidligere på ugen, melder kommunerne om flere rotter i Danmark. Det er jo ikke særlig glædelige nyheder for nogen. Men det gør det aktuelt for os i Bæredygtigt Landbrug at slå fast, at de gode danske landmænd selvfølgelig tager ansvar for, at det ikke ender med skade på dyr, fødevarer, bygninger og maskiner.

På fagmessen NutriFair i Fredericia har vi talt med autoriseret skadedyrsbekæmper Birgit Frantsen, der til daglig forebygger og bekæmper skadedyr i det midtjyske firma Rovfluen. Hun bekræfter, at der i 2017 og starten af 2018 har været stigende efterspørgsel på deres løsninger til at forebygge og undgå rotter.

Vejret medfører flere rotter

”Jeg vil tro, at vi får i omegnen af 30 procent flere henvendelser i forhold til tidligere. Der er mere fokus på rotter i hele landet, men Sønderjylland, Lolland og dele af Sjælland er især nogle af de landsdele med en øget indsats for tiden,” siger Birgit Frantsen.

Hvad er forklaringen på, at der er flere rotter?

”Det har især noget med vejret at gøre. Vi har haft meget regn, og det medfører, at rotter trækker væk fra de våde områder og søger ind imod bygninger for at finde tørre steder. Det er også på grund af temperaturen. Vi har haft milde vintre flere år i træk. Rotter yngler også om vinteren, hvis de kan, og når der ikke er frost og sne, har de bedre forudsætninger.”

Én bliver hurtigt til mange

Rotter er kønsmodne efter tre måneders tid og kan få op til 12 unger ad gangen. Det kræver altså ikke den store regnekunst at gennemskue, hvordan problemet kan udvikle sig hurtigt. Selvom problemer med rotter selvfølgelig bliver taget seriøst i alle dele af fødevaresektoren, er en enkelt gruppe særlig udsat:

”Producenter af fjerkræ er især opmærksomme på det her, og de går ekstra langt for at beskytte deres produktion. Det skyldes, at høns og kyllinger er særligt modtagelige over for den smitte med salmonella, som rotter kan bære rundt på. Landmændene ved godt, at en rotte indenfor kan ende med at slå hele besætningen ned,” siger Birgit Frantsen. 

Katte kan ikke komme ind alle steder

Er der først rotter i nærheden, kan det bekæmpes både fysisk og kemisk, altså med henholdsvis fælder og rottegift. Regler på området slår fast, at giften først kommer ind i billedet, når det ikke kan være anderledes. Indtil da bruger man stadig metoder som den gamle klapfælde, såvel som nyere, mere sofistikerede løsninger til at aflive rotter mekanisk.

Kunne man ikke også komme langt bare ved at anskaffe sig nogle katte?

”Det er der såmænd også nogle, der gør, og det kan også gøre en positiv forskel. Men mange steder vil det ikke være nok alene, fordi rotterne er gode til at gemme sig og yngle på nogle steder, hvor katten ikke kan komme hen, for eksempel inde i isoleringen eller i maskinerne,” siger Birgit Frantsen.

Af Morten Okkels, mok@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top