Faglighedens gennembrud

Fagligheden kan aflæses i årets høstresultat, lyder det fra Jørgen Evald Jensen - som i denne nytårsudtalelse også kommer ind på international evaluering, vådområder og udfordringerne i det kommende år

jorgen-evald

Af faglig direktør Jørgen Evald Jensen, Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

2017 bragte landbrugsfagligheden til tops på flere punkter. Det hilser Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug (BL) velkommen.

Fagligheden kan aflæses i årets høstresultat. Her var både udbytter og kvalitet i top. Landbrugspakken med dens mere gødning viste for alvor sin store betydning, da udbytter og proteinindhold blev gjort op – de var begge stigende.

Desværre viste vejret sig ikke fra sin bedste side, da næste års høst skulle grundlægges. Det blev mange steder umuligt at etablere et ordentligt såbed på de regnvåde marker. Derfor vil næste års høst være mere præget af vårsæd. Det vil sætte sine spor i udbytterne.

Lyt til de internationale forskere

Den internationale evaluering af de danske vandplaner havde både faglighed og grundighed i højsædet. Den evaluering bør være central, når vandområdeplanerne skal rettes ind først i 2018. Miljøet får det ikke bedre, når vi drejer på de forkerte knapper. Det viste den internationale evaluering, at vi gør i Danmark. Vi kan ikke blive ved med at leve på den løgn, vi må reagere på den nyeste viden: Reguleringen skal således ikke ensidigt fokusere på kvælstof, når det er forholdet mellem kvælstof og fosfor, der er afgørende.

Referencepunktet for vandplanerne er miljøtilstanden år 1900. Det har forskerne regnet på meget længe. Nu er de kommet frem til, at udledningen fra landbrugsarealernes rodzone er den samme i dag som dengang – også det bør slå igennem i revisionen af vandmiljøplanerne og i den målrettede evaluering.

Landbruget skal i 2018 i gang med yderligere kollektive virkemidler. BL advarer imod etablering af vådområder, der forsumper landbrugsjord og udløser en fosforbombe. BL anbefaler minivådområder, der ikke optager så meget plads og samtidig nedfælder fosfor. Hvis du har mulighed for at etablere et minivådområde, så er det en god måde at mindske næringsstof-udledninger på.

Kampen for en fair regulering fortsætter

2018 bliver et spændende og udfordrende år. Bæredygtigt Landbrug fortsætter kampen for en fair regulering af landbrugserhvervet og muligheden for at dyrke jorden efter faglige retningslinjer, både når det gælder gødskningsniveau, brugen af planteværn og mekanisk bearbejdning. Vi har igennem 2017 fået oparbejdet vores videnbank betydeligt, så vi er klar med den nyeste faglige viden både i retssalen, i marken, til politiske møder, i medierne og i mødet med landmænd.

Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug ser med forventning frem til 2018.

Godt nytår!

(Teksten har også været bragt som nytårsudtalelse i avisen Landbrugsnyt).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.