Hvad Ida Auken skjulte

Forhåbentlig får EU-Domstolen mulighed for at udtale sig om en implementering, hvor man skjuler vigtige oplysninger, skriver Jens Iversen

eu-flag

Af Jens Iversen, Dalhavegård, Åstorpvej 78, Christiansfeld, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug

Ida Auken var miljøminister i 2013, da EU’s vandplaner var i høring i Danmark – anden gang. Et vigtigt led i et reelt demokrati er, at borgerne bliver hørt. Det er omkring miljølovgivningen yderligere understreget i Århus-konventionen, som blev til under fru Ida Aukens onkel, Svend Auken. Vandplanerne handler om at beskytte vores vand, derfor falder vandplanerne naturligt under onkel Svends beskyttende vinger.

Fremgik ikke af den offentlige høring

Hvis man skal leve op til målet om adgang til oplysninger som grundlag for at medvirke i beslutningsprocesser, er det centralt, at der gives adgang til relevante oplysninger. Det mål levede Ida Auken og den daværende S-ledede regering ikke op til. Det blev klart, da landbruget i sidste uge var i retten. Her fremlagde statens advokat, Kammeradvokaten, et dokument, der viste, at Københavns Universitet havde regnet på de økonomiske konsekvenser af EU’s vandplaner.

Dette dokument havde Ida Auken holdt skjult under den offentlige høring. Hun fremhævede de mulige miljømæssige fordele men skjulte de økonomiske konsekvenser for det landbrug, der producerer vore fødevarer. De skjulte økonomiske beregninger viser omkostninger for nogle landmænd på 500 kr. eller mere pr. ha. Et sådant beløb ville være fatalt for landmænd at miste. Og af dokumentet fremgår, at det er kun en del af regningen. Den dyreste er ikke taget med. Det vidste Ida Auken. Mon det var derfor, hun skjulte disse beregninger?

Flere regeringers ansvar

Det er stadig fatalt, at landbruget står til at miste et sådant beløb med vandplanernes gennemførelse – det er fatalt, når Aarhus Universitet har regnet ud, at planernes gennemførelse vil betyde braklægning af op imod 1/3 af landbrugsarealet. Ida Auken må stå til ansvar for sin ageren. Den nuværende regering må stå til ansvar for de økonomiske følger af implementeringen, som aldrig er fremlagt med sine fulde konsekvenser.

Det samlede landbrug håber, at EU-Domstolen nu får mulighed for at udtale sig om en sådan implementering, hvor man skjuler vigtige oplysninger. Men det er op ad bakke, når statens egen advokat, Kammeradvokaten, kæmper for, at regeringen ikke behøver oplyse borgerne og opfylde Århus-konventionen.

Det bliver interessant at følge, om EU-dommerne får lov at afgøre sagen. Det får vi at vide den 22. august.

(Indlægget har også været bragt i flere medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top