Høsten 2018: Det, der rigtig ville batte, er rimelige rammevilkår!

Tørken illustrerer behovet for bedre rammevilkår i dansk landbrug - lyder det i både Sønderborg Lokal-tv og Effektivt Landbrug

mejetaersker_1

Nogle gange skal man gå til de mindre og allermest lokale medier for at høre sandheden.

Mens Danmarks Radio og TV2 samt landsdækkende aviser sporadisk beretter om landbrugets tørkeproblemer – og krydrer reportagerne med halvhjertede politiske meldinger om en mulig midlertidig statshjælp og “økonomiske hjælpepakker” til de danske landmænd – er Sønderborg Lokal-tv gået anderledes seriøst til værks.

Reportagen kommer hele vejen rundt

Den sønderjyske tv-station har taget pulsen på kornhøsten i det sydlige Jylland anno 2018 men nøjes ikke med at kigge på årets dårlige resultat og muligheden for eventuelle mindre indgreb.

Stationens journalist Lene Nydahl Jensen har talt med både landmænd, kornforhandlere samt planteavlsrådgivere for at blive klogere på, hvordan tørken har gjort indhug i kornmængderne.

Direktør: Kig på nabolandene

En af dem, som gør størst indtryk i indslaget, er direktør for Brdr. Ewers A/S, Hans Otto Ewers, som konkluderer:

“I bund og grund vil landmanden slet ikke have nogen hjælp!”.

Ifølge direktøren for Brdr. Ewers A/S – der kan konstatere meget små kornlagre denne sommer – er det rimelige rammevilkår, der for alvor ville betyde noget for landmanden og landbruget. Vilkår, som man har det i blandt andet vore nabolande.

Du kan se indslaget fra Sønderborg Lokal-tv HER. Hans Otto Ewers optræder efter godt og vel 10 minutter.

Vil du nøjes med Hans Otto Ewers’ pointer, er der link til dén del af indslaget HER.

Erhvervet bør være så robust, at vi kan tåle nogle hug

Landbrugspressen skal også have ros for at kunne se bag om de hurtige nyheder om årets tørke og dårlige høst. Eksempelvis skriver avisen Effektivt Landbrug, at mange landmænd i forvejen er opgivende over for stramme betingelser for landbrugsproduktionen, og at tørken denne sommer illustrerer behovet for bedre rammevilkår:

“Vi kan ikke have så svagt et erhverv, at vi ikke kan tåle nogle hug. Der kommer jo også nogle andre hug som udvintring af afgrøderne eller prisudsving og oliekriser”, lyder det fra godsejer samt formand for Landøkonomisk Selskab – og i øvrigt også medlem af Bæredygtigt Landbrug – Claus Neergaard.

Du kan læse artiklen fra Effektivt Landbrug HER (kræver dog abonnement på avisen).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst), og Anders Lei, journalist@baeredygtigtlandbrug.dk (videoredigering)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.