Landbruget er klimaets ven

Det intensiverede, bæredygtige landbrug gavner både klimaet og samfundet, påpeger BL-formand Flemming Fuglede

byg

Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, Borupgård, Løkken

Alle taler om klimaforandringer, specielt nu med baggrund i den meget varme og tørre sommer.

Der er tale om en 1000 års hændelse, ligesom også sidste års våde og kolde vejr var et udtryk for vejret – ikke klimaforandring. Alligevel bruges sommerens hede som løftestang for klimaforskrækkelsen.

Vi skal alle passe på vores klode – også landbruget, som heldigvis er en god klima-ven.

Vigtigt at gødske korrekt og tilstrækkeligt

Ifølge EU kan reduktion af CO2 frem mod 2030 ske med bl.a. indregning af kulstofoptag i jord. Når det sker, bliver landbrugets CO2-regnskab korrekt, og først da vises landbrugserhvervets reelle CO2-balance.

Samtidig bliver det tydeligt, hvor vigtigt det er at gødske korrekt og tilstrækkeligt. Planter i god trivsel har de største rødder. Det er nede i jorden, CO2 bindes af planternes rødder – jo større og dybere rødder, jo mere CO2 bindes. Kulstofbinding i dybden er stabil binding.

Husk landbrugets indsats i klimaregnskabet

At bringe halmen tilbage i jorden øger også CO2-optaget. Denne halm-nedmuldning har en større effekt for klimaregnskabet end halm afbrændt i halmvarmeværker til fordel for bybefolkningens billige varme. Den halm, der fraføres landbruget til kraftvarmeværkerne, er aldrig trukket fra landbrugets CO2-regnskab – det skal også gøres, hvis regnskabet skal være retvisende.

På min ejendom Borupgård ved Løkken med en god dansk lerjord, hvor vi i årevis har nedmuldet halmen og høstet pæne udbytter, er rodmassen i jorden rigtig dyb. Her øges jordens kulstofindhold med ca. 1 tons C (= ca. 3 tons CO2) hvert 7. år. Omregnet kan man sige, at driften af hver 24 ha lerjord på Borupgård permanent binder kulstof svarende til tilplantning af 1 ha skov. Hertil kommer så den binding, der sker i afgrøden, der sælges, og som også burde være et plus i landbrugets klimaregnskab.

Landbrugsjorden skal være levende og velgødet

Ved at tilpasse gødskningen til planternes næringsbehov, som det skete med Landbrugspakken, blev der rettet op på klimaregnskabet med omkring 1 til 1,5 mio. tons CO2 pr. år, og det er ikke så ringe endda.

Dansk landbrug er en vigtig del af klimaløsningen. Det er frugten af danske landbrugsfamiliers faglighed og de høje udbytter, som de høster, der giver resultater. Det gælder om at sikre, at landbrugsjorden er levende og velgødet – det intensiverede, bæredygtige landbrug gavner således både klimaet og samfundet.

(Indlægget har også været bragt i en del medier).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.