Danske Svineproducenter: Danish Crown performer for dårligt

”Generelt peger regnskabet på, at det ser rigtigt skidt ud i butikken Danish Crown, og det er en ulykke for de danske svineproducenter”, lyder det

gris2-1000px

”En ulykke kommer sjældent alene, som man siger. Det er mildest talt ikke lige i et år som i år, hvor danske landmænd oplever store økonomiske konsekvenser af en historisk tørke, at vi også har brug for et historisk dårligt resultat fra Danish Crown”, siger formand for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov.

”Det har vi naturligvis aldrig, men i år er det da en total katastrofe for danske slagtesvineproducenter, som i forvejen i alt for mange år har fået en for lav notering til at kunne være konkurrencedygtige med deres europæiske kollegaer”, siger formanden.

Ifølge Torben Hauskov peger alting desværre på, at det ikke alene handler om Danish Crowns haltende præstationer i år, men at det generelle billede af butikken Danish Crown giver en naturlig frygt for slagteriets præstationer i de næste mange år fremover.

”Generelt peger regnskabet på, at det ser rigtigt skidt ud i butikken Danish Crown, og det er en ulykke for de danske svineproducenter”.

Efterbetalingen blot et symptom

”Danish Crowns efterbetaling sidste år var 95 øre pr. kg excl. ekstragevinsten ved slaget af Plumrose. Efterbetalingen er i år reduceret til 83 øre inkl. ekstra gevinster svarende til 25 øre pr. kg. Det kan mærkes hos de slagtesvineproducenter, som i forvejen har det hårdt, og det har de naturligvis ikke brug for. Men hvad værre er, er det et symptom på, hvor dårligt Danish Crown har performet overordnet set. Her i Danske Svineproducenter er vi naturligvis rigtigt ærgerlige over, at udviklingen tilsyneladende går den forkerte vej for Danish Crown og dermed deres ejeres økonomi”, siger svineformanden.

”Det seneste halve års tid har vi kæmpet en indædt kamp for vores slagtesvineproducenter ved at påpege, at Danish Crown skal kigge indad og få mere styr på sin forretning. Desværre har vi talt for døve øren, og nu ser vi desværre sort på hvidt i Danish Crowns regnskab, hvor ringe virksomheden har præsteret. Det er så trist og ærgerligt, at jeg næsten ikke kan finde ord for det”, siger Torben Hauskov.

Han hæfter sig især ved, at det går den forkerte vej i Tulip i England med et tab på 260 mio. kroner i år mod 231 mio. kr. sidste år.

”Det er foruroligende, og jeg kunne fristes til at sige sælg lortet”, siger Torben Hauskov.

Han glæder sig dog også over, at det går godt i tarmvirksomheden DAT-Schaub.

”Sådan noget må vi have noget mere af, så det kan bidrage til at få vendt den generelle udvikling i Danish Crown”, mener han.

Frasalg pynter midlertidigt

Torben Hauskov påpeger, at når årets resultat trods alt ikke blev endnu værre, så skyldes det blandt andet en ekstraordinær gevinst i år efter køb og salg af virksomheder på 292 mio. kr. i dette regnskabsår ifølge Danish Crowns regnskab. Værdien af de ekstraordinære gevinster svarer til 25 øre af restbetalingen.

”Det vil sige, havde der ikke været de ekstraordinære gevinster, så havde restbetalingen været på blot 58 øre. At frasalg af virksomheder har pyntet på tallet i år, er naturligvis heldigt, men det er bekymrende, at det er en engangsfornøjelse”, påpeger Knud Kjær Knudsen, som er økonomiordfører i Danske Svineproducenter.

Han forklarer videre, at svineproducenterne naturligvis havde sat næsen op efter et skridt i retningen af den ambitiøse strategi, som Danish Crown lancerede for to år siden.

”Danish Crowns notering i regnskabsåret endte med at være bagud med 19 øre i forhold til deres eget benchmark. Sidste år havde de en efterbetaling på 95 øre i forhold til 83 øre i år. Det vil sige, at i regnskabsperioden er de 31 øre bagud i forhold til benchmark”, siger Knud Kjær Knudsen.

På det grundlag spørger han:

”Har man mon i Danish Crown overvejet at sadle om fra en vækststrategi til en damage control?”

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Teksten er inspireret af en pressemeddelelse udsendt af Danske Svineproducenter).

1 kommentar til “Danske Svineproducenter: Danish Crown performer for dårligt”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.