Det koster meget lidt at sænke skatter og afgifter

Afgifter blev sat ned med 24 mia. kr., men det kostede kun staten 14 mia. kr., viser opgørelse fra Dansk Erhverv

penge1000x400

Økonomiske incitamenter virker, også i den offentlige økonomi.

Det ses meget tydeligt i et regnestykke, som økonomerne i organisationen Dansk Erhverv har lavet. Her har man optalt, at de danske skatteborgere i perioden fra 2013 til 2018 har fået lettelser for 24 mia. kr. Men der mangler kun 14 mia. i statskassen. Borgernes ændrede økonomiske adfærd som følge af skatte- og afgiftslettelserne har gjort statskassens tab 10 mia. kr. mindre end beregnet, skriver nyhedshjemmesiden www.nbnews.dk.

Dermed kan virksomheder skabe aktivitet og flere arbejdspladser

Skatte- og afgiftslettelserne skete især indenfor energi (13,8 mia.), grænsehandel (6,3 mia.) og biler (2,7 mia.). På energiområdet blev den også for landbruget så irriterende PSO-afgift først nedsat og derefter afskaffet – og også forsyningssikkerheds-afgiften blev fjernet. Med lavere energiafgifter – der var Europas højeste – faldt virksomhedernes omkostninger. De kunne derfor producere mere, skabe mere aktivitet og flere job – og dermed også generere større indkomstskatter til staten.

For at nedbringe grænsehandelen blev fedtafgiften (chokolade-afgiften) fjernet, og en planlagt sukkerafgift annulleret. Derudover blev sodavands-afgiften afskaffet, ølafgiften sat ned, og der skete ændringer i forskellige emballage-afgifter. Alt i alt betød det, at mange forbrugere valgte at købe deres chokolade, øl og sodavand i Danmark i stedet for i grænsebutikkerne i Tyskland. Der kom derfor nye indtægter til staten, bl.a. moms af de varer, som ellers var blevet købt i Tyskland.

Statskassen fik det samme beløb i kassen for vores biler

Nedsættelse af registrerings-afgiften betød først og fremmest, at danskerne købte større og sikrere biler – hvor den lavere registreringsafgift især kunne mærkes. Forbrugerne betalte stort set samme beløb til staten i registreringsafgift som før – de fik bare større og bedre biler ud af det. Statskassen fik altså stort set samme antal kroner i kassen som før.

Måske konklusionen fra Dansk Erhverv kan få betydning for skatte- og afgiftspolitikken på landbrugsområdet?

(Artiklen er inspireret af en tekst på hjemmesiden www.nbnews.dk – originalversionen kan du læse HER).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.