Farvel til dansk landbrug er dårligt for klimaet

Meningsdannere, miljøorganisationer og de eksisterende partier er med til at bringe brænde til det bål, der udstiller landbruget som miljøsvin og dyrplagere

kroll-foto-1

Af Klaus Kroll, folketingskandidat og miljø- og landbrugsordfører, Nye Borgerlige

Folk flytter til byerne, og de politiske holdninger flytter med.

I samme proces glemmer vi at passe på de erhverv, der sætter brød på bordet hver dag, og som samlet branche eksporterer for 157 milliarder om året, eller nogenlunde det samme som hele sundhedsvæsenet omsætter for.

Bedre rammevilkår fremfor støtte

Meningsdannere, miljøorganisationer og de eksisterende partier er med til at bringe brænde til det bål, der udstiller landbruget som miljøsvin og dyrplagere.

Den udvikling skal vi have vendt, og starten kunne passende være at skabe rammevilkår for erhvervene, der sikrer, at de kan komme væk fra støtten og over på almindelige konkurrencevilkår, som eksempelvis tyske landbrugere har.

I stedet for tørkepakker kunne man have afviklet jordskatterne og dermed sikret erhvervene økonomisk, men i stedet valgte man halve løsninger, der var utilstrækkelige, men nok til at befolkningen fik den sædvanlige opfattelse af, at vi igen skulle støtte erhvervet.

Så dyrt er det at drive landbrug i forhold til i Tyskland

Det koster i runde tal 1100 kroner mere at drive en dansk hektar i forhold til tyske forhold, hvilket primært skyldes et skatte- og afgiftstryk, opfundet i Danmark uden om EU-regler.

Det betyder, at vi med den ene hånd opkræver afgifter og med den anden skal finde på løsningerne, når udbytterne går ned, eksempelvis grundet en ekstraordinær tør sommer. Summen bliver, at landbruget udstilles som værende på støtten og konstant står med hånden fremme.

Samtidig med en forbedring af de økonomiske rammevilkår skal vi have kigget på den måde, vi regulerer miljøbelastningen.

I dag sker det ud fra teoretiske modeller snarere end fysiske prøver.

Hvis vi sætter fokus på at måle den miljøpåvirkning, der er i landbruget for både pesticider, kvælstof og fosfor, kan vi samtidig med næsten kirurgisk præcision regulere påvirkningen til gavn for fremtidige generationer og erhvervene, der er under hårdt pres.

Dumt at flytte produktionen til miljø- og klimafjendtlige lande

Alternativet til dansk landbrug er en udflytning af både arbejdspladser og produktion til lande, der har en helt anderledes tilgang til miljø og klima.

Med andre ord vil en afvikling af dansk landbrug, gartnerier og fødevareproduktion betyde, at vores fødevarer skal hentes i lande, hvor produktionen er væsentligt mere klimabelastende, har et markant højere forbrug af antibiotika i deres dyreavl og i mange tilfælde har en mere lemfældig kontrol med rester af pesticider.

En fortælling om stolthed ønskes

Om ikke andet burde vi måske sørge for, at den økonomi fortsat sikres med tålelige vilkår, så fortællingen om landbruget sker med stolthed, også selv om der ikke altid lugter af lavendler derude.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Avisen Danmark, fællessektionen for dagbladene i mediekoncernen Jysk Fynske Medier A/S. Skribenten har ligeledes ønsket teksten offentliggjort på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.