Landbruget er i fare i et valgår

Maskinbladets chefredaktør mener, at landbruget er blevet en slags prygelknabe, som mange politikere slår løs på helt uden hold i saglige argumenter

20180301baeredygtigt-personale044

Af Rasmus Dalsgaard, chefredaktør for Maskinbladet

Der skal være folketingsvalg senest den 17. juni – men det er usandsynligt, at der kommer til at gå de fulde fem måneder, inden vi skal til stemmeurnerne.

Det er mere sandsynligt, at valget kommer i løbet af et par måneder, for det politiske arbejdsmiljø har en tendens til at blive forpestet af drillerier og populistiske udspil, når politikerne ved, at et valg er forestående. Det er således også svært at få politikere til at tage ansvar for ret meget med et truende valg forude. Derfor vil statsminister Lars Løkke Rasmussen sandsynligvis udskrive valget lang tid, før fristen udløber, for at få renset luften og dermed genoprette det politiske arbejdsklima.

Plagsomt at overvære debatten

Men indtil da kan det som landmand blive plagsomt at være vidne til den politiske debat.

Landbruget er blevet en slags prygelknabe, som mange politikere slår løs på helt uden hold i saglige argumenter. Og ikke ret mange politikere tør at gå imod selv de værste løgne om landbruget – for det kan koste stemmer i de store byer.

Det er som om, landmænd er pariaer, der udskriges som ansvarlig for ethvert samfundsmæssigt problem. Landbruget får i øjeblikket skylden for alt fra klimaforandringer til beskidt vand under byerne. Og ethvert overgreb mod erhvervet og dets udøvere forsvares med, at der er større interesser på spil, som kan begrunde tilsidesættelse af almindelige retsprincipper. Og det er desværre populært hos masserne, hvor horisonten er snæver, og manglen på indsigt er ligefrem proportional med massehysteriet.

Planøkonomisk overgreb mod landbruget

Se bare det udspil, som SF netop har lanceret med ni konkrete forslag. Partiet med de kommunistiske rødder lægger på værste planøkonomiske vis op til overgreb mod en masse landmænd ved at reducere landbrugsarealet – altså tage jord fra ejerne. Og partiet lægger op til indgreb mod den frie efterspørgsel efter fødevarer ved indgreb mod vores kostvaner i form af særafgifter.

SF har åbenbart så stor mistro til den enkelte landmands og rådgivningssystemets faglighed, at partiet mener, at skolelærerne og akademikerne og alle de andre folketingsmedlemmer er de dygtigste til at beslutte foderplanen i den enkelte besætning.

Der er åbenbart ingen begrænsning på den slags politikeres tillid til egne evner og ufejlbarlighed – på andres vegne. Det er både ubehageligt og uværdigt, at ukyndige mennesker – uden faktuel viden – kan få sig selv til at tro, at de er de klogeste i hele landet og derfor vil tiltvinge sig ret til så detaljeret styring af menneskers liv og virksomheders dispositioner, som SF lægger op til.

Vi må bare håbe, at SF’s forslag – og lignende forslag – aldrig bliver til andet end valg-vrøvl.

(Indlægget har også været bragt som leder i Maskinbladet. Skribenten har sagt god for, at teksten ligeledes bringes på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top